EU i přes odpor svých členů zatím ponechala cla na čínskou obuv

Brusel - Evropská komise se rozhodla, že prozatím ponechá v platnosti cla na koženou obuv směřující do Evropy z Číny a Vietnamu. Platnost opatření měla přitom již vypršet, navíc je proti němu většina členů sedmadvacítky.

Komise prodloužila povinnost platit cla proto, že chce před jejich zrušením ještě přezkoumat, jak opatření funguje. Tato revize normálně trvá 12 až 15 měsíců. „Doufáme, že to uděláme trochu rychleji. V tomto stádiu to ale nemůžeme zaručit,“ konstatoval mluvčí komise Peter Power.

Podle nedávného nezávazného hlasování bylo pro zrušení cel na čínskou a vietnamskou obuv 15 z 27 zemí Evropské unie. Zbývajících 12 bylo proti. Na zrušení cel tlačí i evropští obchodníci. Argumentují tím, že to jejich zákazníkům zvyšuje výslednou cenu bot.

Cla na dovoz obuvi z Číny a Vietnamu uvalily orgány společenství před dvěma lety. Důvodem byly údajné dotace asijských vlád, které poškozovaly evropské výrobce. Na boty vyrobené v Číně se vztahuje clo 16,5 procenta, na ty vietnamské 10 procent. Dodatečné náklady na každý dovezený pár tak činí zhruba jedno euro (asi 24,5 koruny).