Parlament i Hrad dostanou příští rok méně peněz, vláda bude naopak moci „hýřit“ více

Praha - Správa Pražského hradu i obě parlamentní komory budou mít příští rok k dispozici méně peněž než letos. Nejvíce si pohorší Senát, kterému klesnou příjmy téměř o 18 milionů korun. Naopak vláda bude moci v nadcházejícím roce utrácet víc. Kvůli vyšším plánovaným výdajům v souvislosti s předsednictvím Česka Evropské unii bude její rozpočet o 197 milionů větší.

Horní komora, která si pohorší nejvíce, ušetří oproti letošku například na odchodném pro senátory, a to 12 milionů korun. Méně peněz chce dát také na opravy a údržbu svého areálu nebo na telefonování. Platů senátorů se však snížení rozpočtu nedotkne, půjde na ně 84 milionů korun.

Poslanecká sněmovna přijde o pět milionů korun, problém v tom ale nevidí. „Pět milionů není zase tak velká částka,“ komentoval snížení rozpočtu sněmovny člen rozpočtového výboru Pavel Hrnčíř (ODS), který byl zpravodajem k letošnímu rozpočtu sněmovny.

Správa Pražského hradu bude mít na své aktivity o 17 milionů méně, její rozpočet dosáhne 166 milionů korun. Prezidentská kancelář však bude moci na provoz vynaložit o devět milionů více. Plat prezidenta republiky se nezmění, stejně jako letos si vyžádá 2,5 milionu korun.