Dolar se dostal na více než roční maximum vůči euru

Londýn - Dolar se dnes vyšplhal na více než roční maximum vůči euru poté, co prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet naznačil možné snížení úrokových sazeb v eurozóně. Dolar již předtím těžil ze schválení záchranného plánu pro finanční sektor americkým Senátem. Euro vůči dolaru oslabilo na 1,3805 USD ve středu večer v New Yorku. Během dne se propadlo až na 1,3746 USD, tedy na nejnižší úroveň za téměř 13 měsíců.

ECB dnes ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na sedmiletém maximu 4,25 procenta. Podle Tricheta však vzhledem ke zpomalení hospodářského růstu uvažovala i o jejím snížení. Šéf ECB rovněž upozornil na klesající inflační tlaky. „Trh to bere jako známku, že by se mohlo blížit snížení sazeb,“ řekl analytik Stephen Malyon ze společnosti Scotia Capital.

Americký Senát schválil ve středu večer místního času upravený záchranný plán pro finanční sektor, na který bude vynaloženo až 700 miliard dolarů. Balíček opatření nyní ještě musí schválit Sněmovna reprezentantů, která v pondělí odmítla jeho původní verzi.

Posilování dolaru může mít ale jiný důvod než víru ve schválení záchranného plánu. Pokud se nebude dařit Americe, nebude se dařit ani Evropě, pokud tedy dojde v USA ke snížení úrokových sazeb, dojde k jejich snížení i v Evropě, vysvětluje Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance, a dodává: „Rozdíl mezi dolarovými a eurovými úrokovými sazbami se stále bude vyvíjet ve prospěch dolaru.“