Ropa zlevňuje, stojí kolem 94 dolarů

New York - Ceny ropy na světových trzích dnes dále klesaly a barel referenčního typu West Texas Intermediate (WTI) se dostal až k 94 dolarům. Ropa zlevňuje především kvůli obavám, že hospodářský útlum ve USA i jinde ve světě sníží poptávku, vliv má ale také růst kurzu dolaru.

Kolem 17:00 SELČ se barel WTI s dodáním v listopadu prodával za 94,60 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena snížila o téměř čtyři procenta. Podobně barel severomořské ropy Brent zlevnil o 4,2 procenta na 91,30 USD.

„Každý má strach, že klesne poptávka a že ekonomika upadne do recese,“ uvedl Tom Night ze společnosti Truman Arnold. Ceny klesaly už ve středu, kdy na ně měla vliv týdenní statistika o stavu zásob ropy v USA. Zásoby klesly víc než se čekalo.

Barel WTI v průběhu dne klesl až na 94,01 USD, krátce se ale dostal až na 100,37 USD. Brent přechodně vystoupil až na 97,03 USD, avšak v okamžiku největšího poklesu byl na 90,92 USD.

Pokles cen byl patrný také u dalších produktů v rámci energetického komplexu. Například galon benzinu zlevnil o 3,9 procenta na 2,27 USD, podobně galon topného oleje ztratil asi 3,3 procenta hodnoty a prodával se za 2,75 USD.