Ruská Duma schválila injekci 50 miliard dolarů na podporu finančních trhů

Moskva - Dolní komora ruského parlamentu dnes v prvním čtení schválila vládní opatření na podporu finančních trhů a bankovního sektoru, které počítá s injekcí 50 miliard dolarů. Ruské firmy jsou úvěrovou krizí značně poškozeny, hlavní ruská burza poklesla od května o více než padesát procent. Zákon čekají ještě dvě čtení ve Státní dumě a projednání v horní komoře parlamentu.

Pomoc počítá s 50 miliardami dolarů (890 miliard Kč), což je zhruba pět procent veškerých bankovních rezerv v Rusku. „Tyto peníze budou poskytnuty firmám, nejedná se tedy o balík pro banky jako takové, ale pro konkrétní společnosti,“ podotýká Tibor Bokor, burzovní analytik Renaissance Capital.

Propad na ruských akciových trzích začal po válce Ruska s Gruzií, kdy došlo k výrazného odlivu zahraničních investorů. Ruské firmy jsou přitom existenčně závislé na kapitálu ze západu. Dalším negativním faktorem pro ruské hospodářství byl letní propad světových cen ropy.

Krize se pak ještě prohloubila po pádu americké banky Lehman Brothers a dalších událostech globální finanční krize. „Po těchto problémech ve světě došlo k výraznému odlivu finančních prostředků z Ruska, a tím pádem došlo k poklesu na akciových trzích. Navíc došlo k odlivu peněz z bank a ty mají teď ztíženou možnost refinancování,“ vysvětluje analytik RSJ Invest Jan Vyhnálek.

Vláda kromě podpory firem a bank slíbila podpořit kurzy akcií nejvýznamnějších společností jejich skupováním na burze.