Německu se nelíbí úvahy o záchranném fondu pro evropské banky

Berlín - Německo dnes znovu zopakovalo, že se mu nezamlouvá myšlenka vytvoření záchranného fondu, který by měl pomoci evropským bankám. Ministr hospodářství Michael Glos listu Bild am Sonntag řekl, že takový záchranný plán se vzdaluje skutečnému úkolu. Glos to řekl jen krátce před summitem v Paříži, který se věnuje finanční krizi.

„Myslím, že v této situaci není možné požádat stát, aby obnovil prohranou důvěru tím, že zavede rozsáhlý plán oddlužení a k jeho financování použije peněz daňových poplatníků,“ řekl Glos. „Velmi dobře placení šéfové bank, kteří politikům nabízejí otřepané ekonomické rady, teď musejí ukázat, že ty peníze berou právem,“ dodal ministr v rozhovoru, který vyjde v neděli.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy svolal summit zástupců čtyř největších zemí Evropské unie, tedy Německa, Británie, Francie a Itálie. Na schůzce jsou i představitelé Evropské komise a Evropské centrální banky (ECB), včetně prezidenta ECB Jeana-Clauda Tricheta. Schůzka se zabývá právě otázkou, jak má EU reagovat na nynější finanční krizi ve světě.

Německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden řekla, že Německo nemůže a nevydá bianko šek pro všechny banky. Ministerstvo financí pak dalo jasně najevo, že s myšlenkou záchranného fondu rozhodně nesouhlasí.