V Brně začaly tradiční veletrhy Invex a Digitex, letos poprvé i Interkamera

Brno - V Brně dnes začínají veletrhy informačních technologií a spotřební elektroniky Invex a Digitex, premiérově je doplní i výstava fotografické techniky Interkamera, která se přesune z Prahy. Počet vystavovatelů bude zřejmě nižší než loni, koncem září organizátoři registrovali kolem 310 vystavovatelů, loni jich bylo téměř 520. Brněnské veletrhy a výstavy, které akci pořádají, očekávají návštěvu okolo 80 tisíc lidí, což je zhruba stejně jako loni.

„Veletrhy představí řadu novinek z oblasti IT technologií i nové trendy v této branži,“ představuje obecný program vedoucí manažer veletrhů Radek Malý.

První dva dny Invexu jsou určeny odborníkům, jejich tématem je zavádění informačních technologií do státní správy E-vize. Projekt infoJednání, představilo dopoledne ministerstvo spravedlnosti. Služba umožňuje online sledování na všech okresních soudech časy a rozpisy soudních přelíčení. Dalším tématem je fórum o podnikových informačních systémech nebo konference o bezpečnosti dat.

Veletrh Digitex je naproti tomu zaměřen spíše na laickou veřejnost, orientuje se na spotřební elektroniku, jedním z hlavních taháků je největší LCD obrazovka na světě o velikosti 108 palců (275 centimetrů) od firmy Sharp, nejnovější procesor od Intelu či ukázka extrémního přetaktování pomocí tekutého dusíku.

Oceněné výrobky

Ocenění Křišťálový disk za nejlepší exponáty letos získalo šest výrobků. Odbornou porotu zaujal miniaturní procesor společnosti Intel Atom, program pro automatické rozpoznávání řeči Nova Voice pražské firmy Novasoft, mikroprojektor MPro110 od mezinárodní společnosti 3M, první industriální bezdrátový sítový systém TereScope s přenosovou rychlostí až 10GB/s, digitální jednooká zrcadlovka Canon EOS 5D s 21 megapixelovým snímačem o rozměrech políčka Kinofilmu a kompletní řešení pro podporu vzdělávání síťových technologií Packet Tracer. V soutěži bylo přihlášeno celkem 22 výrobků.

Oba dva hlavní veletrhy letos trvají o den méně než v minulých letech, přesto organizátoři neočekávají pokles návštěvnosti. V pavilonech se však zatím s podobnými tlačenicemi jako dříve nesetkáte. Kromě toho, že první dny jsou určené spíše odborníkům, je jasné, že o veletrh není takový zájem jako v minulosti. Svědčí o tom i výrazný pokles počtu vystavovatelů. Někteří odborníci to vysvětlují koncem období tzv. digitálního boomu.