Impérium miliardáře Děripasky decimuje finanční krize

Moskva - Světová finanční krize dorazila i do podnikatelského impéria jednoho z nejbohatších mužů Ruska Olega Děripasky. Miliardáře donutily otřesy finančních trhů prodat pětinový podíl v kanadském výrobci automobilových součástek Magna International, se kterým měl ještě před časem velké plány.

Děripaska pořídil akcie Magny za 1,54 miliardy amerických dolarů. V současnosti má tento balík hodnotu 900 milionů korun. Podle ruského tisku připadly akcie bance, která jejich nákup financovala, tedy francouzské PNB Paribas. Na transakci prodělala jedna z Děripaskových firem - Russkije mašiny - 600 milionů dolarů.

Podle analytiků prodej akcií Magna International naznačuje, že by Děripaska mohl být po horečném investování nucen zbavit se části svého jmění. Například podle The Moscow Times čelí miliardář velkým problémům s obstaráváním hotovosti. Dřívější nákupy cenných papírů prý financoval z půjček a nyní má problémy je refinancovat.

Minulý týden navíc psal list Vedomosti o údajných problémech Děripaskovy banky Sojuz, v pátek zase zastavila výrobu jeho celulózka u jezera Bajkal, prý kvůli „dočasným potížím“ s proplácením exportních zakázek.

Děripaska, který je podle časopisu Forbes nejbohatším Rusem, vlastní společnost Bazovyj Element (Basic Element). V České republice je nyní připomínaný především kvůli vleklému sporu o ruskou pojišťovnu Ingosstrach, jenž vede s firmou PPF Investments (PPFI), která mimo jiné spravuje peníze nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.