Ropa je nejlevnější za osm měsíců, stojí méně než 90 dolarů

Londýn - Ceny ropy dnes dále klesaly a poprvé od letošního února se propadly pod hranici 90 dolarů za barel. Ropa klesá především v obavách z poklesu poptávky kvůli současné úvěrové krizi. Na světových trzích tak převládá přesvědčení, že spotřebitelé jsou nadměrně zásobeni a nastává převis nabídky. Přispělo k tomu i dlouhodobé zdražování této strategické suroviny, které vedlo k většímu rozšíření úsporných technologií.

Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se kolem poledne prodával za 90,20 dolarů a oproti předchozímu závěru se jeho cena snížila zhruba o čtyři procenta. Během dopoledne se ale cena snížila na 89,07 USD a barel severomořské ropy Brent současně zlevnil na 86,80 dolarů.

Od poloviny července, kdy byla ropa na rekordních hodnotách kolem 147 dolarů, už její cena klesla asi o 40 procent. Na pokles cen má nyní vliv i růst kurzu dolaru vůči dalším důležitým měnám. Americká měna je nyní nejpevnější za více než rok a minulý týden zažila největší posílení za 16 let.

Poptávka slábne po celém světě 

Poptávka ve Spojených státech, na kterou připadá téměř čtvrtina celosvětové spotřeby ropy, letos prudce klesla. Méně ropy poptává i Japonsko a západní Evropa. Odborníci se shodují, že za tím stojí právě vysoké ceny ropy, které nutí spotřebitele k úspornému chování a firmy k investicím do nových technologií.

Růst cen ropy v posledních letech značně podporovala poptávka v Číně, kde se spotřeba stále zvyšovala dvouciferným tempem. Nyní se ale začínají objevovat známky zpomalení i tam. Poslední vlna zdražování ropy začala v roce 2002, kdy se barel prodával asi za 20 dolarů.

Americká ropa je pod 90 dolarů
Zdroj: ČT24/Reuters