Evropské automobilky žádají po EU 40 miliard eur

Brusel - Evropští výrobci aut žádají Evropskou unii o poskytnutí nízkoúročených půjček v celkové hodnotě 40 miliard eur (asi 987 miliard korun). Důvodem jejich požadavků jsou problémy automobilového sektoru vyvolané finanční krizí a návrh Evropské komise, který počítá se snižováním emisí oxidu uhličitého u nově vyráběných vozů.

„Dnešní ekonomická situace jak tohoto, tak jiných průmyslů, je tak složitá a nepříjemná, že se z toho nějakým způsobem prostě potřebujeme dostat,“ tvrdí Ivan Hodač, šéf asociace automobilek ACEA, která evropské výrobce zastupuje.

Do jisté míry by se půjčky daly chápat také jako reakce na podobný krok učiněný Spojenými státy. „Bylo by absolutně nezbytné, aby Evropská komise udělala přesně stejnou věc. Pro USA to bylo 25 miliard dolarů, v našem případě to je 40 miliard eur, protože máme dvojnásobnou kapacitu,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Fiat Sergio Marchionne.

Peníze od Evropské unie by podle Hodače směřovaly mimo jiné do ekologických technologií, které by umožnily automobilkám dostát požadavku Evropské komise. Ta přišla nedávno s návrhem, podle kterého mají všechny modely lehkých užitkových aut spadající pod jednu značku do roku 2012 vypouštět méně než 130 gramů oxidu uhličitého na kilometr. Nyní je tento limit 158 gramů.