Velká Británie představila svůj bilionový záchranný plán

Londýn - Britská vláda poskytne v rámci záchranného plánu osmi největším bankám v zemi 50 miliard liber (1,58 bilionu korun). Dalších 200 miliard liber (6,32 bilionu korun) nabídne Bank of England k zajištění krátkodobé likvidity. Výměnou za finanční injekci dostane vláda podíl v jednotlivých bankách, britská média proto hovoří o částečném znárodnění bank. Podpora se týká osmi bank a hypotečních bank - Abbey, Barclays, HBOS, HSBC, Lloyds TSB, Nationwide Building Society, Royal Bank of Scotland (RBS) a Standard Chartered. Podle ministra financí Alistaira Darlinga budou moci o účast na plánu požádat i další banky.

Plán, který od úterního večera připravoval Darling s premiérem Gordonem Brownem a šéfem centrální banky, má uklidnit finanční trhy v Británii, vrátit bankám důvěru a věrohodnost a přesvědčit je, aby opět začaly půjčovat peníze.

Darling dnes v rozhovoru s televizí Sky News nevyloučil v případě potřeby další postup směřující ke zvrácení krize. „Je to klíčový krok kupředu, ale ne jediný. Uděláme vše, co bude potřeba,“ řekl. „Myslím, že je důležité, aby vlády v celém světě udělaly to samé,“ vyzval vzápětí.

K zajištění dostatku hotovosti bude mít centrální banka k dispozici nejméně 200 miliard liber (6,38 bilionu korun) na krátkodobé půjčky bankám. Podle BBC bude tento „dramatický“ záchranný plán obsahovat i omezení odměn pro vedení bank a dividend pro další akcionáře.

Dnes oznámený plán následuje po prudkém pádu akcií britských bank
přičítaném i únikům informací z pondělního jednání vlády s představiteli
ohrožených bank. Vláda byla kritizována nejen za tyto úniky, ale i za to, že nezasáhla rychleji a rozhodněji. Řada expertů zdůrazňovala, že londýnské finanční centrum City vkládalo velké naděje do pondělního vystoupení Darlinga v parlamentu, které však neobsahovalo žádné konkrétní kroky.

Akcie banky RBS klesly během úterý o 39 procent, Barclays o devět, Lloyds TSB o 13 a HBOS o 42 procent. Lloyds TSB se státní podporou přebírá hypoteční banku HBOS, která se dostala do potíží už před dvěma týdny.