Do problémů se údajně dostal i belgický majitel ČSOB

Brusel - Po státním zásahu v problémových bankách Fortis a Dexia se v Belgii spekuluje o problémech dalšího finančního ústavu. Nyní jde o bankovní dům KBC, který vlastní českou ČSOB. Od konce minulého týdne banka na burze ztratila téměř třetinu hodnoty, především kvůli spekulacím, že se podobně jako předchozí problematické finanční ústavy střetává s nedostatkem kapitálu. Belgická centrální banka dnes ale tyto domněnky popřela.

Podle centrální banky je likvidita KBC velmi dobrá a rozporuplné zprávy v médiích vznikly špatnou interpretací slov šéfa centrální banky Guy Quadena. Ten v úterý před parlamentním komisí prohlásil, že by se v příštích dnech mohly i poměrně zdravé banky ocitnout „pod palbou“.

Belgická média si Quadenova slova vyložila tak, že mluví především o KBC. Její akcie také po tomto prohlášení ztratily v úterý 15 procent a ve středu dalších deset procent.

„Guvernér nechtěl referovat o KBC, tedy bance s velmi dobrou likviditou a velmi dobrou platební schopností, která je velmi dobře spravovaná a již guvernér považuje za jednu z nejlepších v Evropě,“ uvedla dnes belgická centrální banka v tiskovém prohlášení.

Vystoupení v podobném duchu si přichystal i šéf KBC André Bergen. Ve vlámské televizi VRT řekl, že objem vkladů v bance je větší než objem půjček a úvěrů. Na burze se prý navíc obchoduje méně než polovina akcií KBC, přičemž zbytek je „v pevných rukou“.

Ovšem ani uklidňující slova nezastavila pád akcií banky na burze, i když je výrazně pomalejší než v předchozích dnech. Kolem 13:00 se akcie KBC obchodovaly za 41,95 eura a ztrácely tak téměř 2,5 procenta.