OPEC se sejde v půli listopadu, čeká se omezení těžby

New York - Organizace zemí vyvážejících ropu svolala na 18. listopadu do Vídně mimořádné zasedání, na kterém hodlá jednat o vlivu globální finanční krize na ropný trh. Analytici odhadují, že OPEC by mohl využít setkání k oznámení snížení těžby, a zabránit tak dalšímu poklesu cen ropy.

Podle dnešního prohlášení se OPEC obává toho, jak hodně krize ovlivní globální ekonomiky a světové ropné trhy. Ceny ropy od 11. července, kdy se vyšplhaly na rekordních 147,27 USD za barel, klesly již o 40 procent, protože globální finanční krize donutila lidi a firmy omezit spotřebu energie.

Zpráva o mimořádném zasedání přichází po výzvách některých představitelů členských zemí OPEC, aby kartel podnikl nějaké akce, které by zabránily poklesu cen ropy. S návrhem na snížení těžby tento týden přišly Nigérie, Katar, Libye a Irák.

Kartel, který má 13 členů, naposledy zasedal v září, kdy se rozhodl snížit celkový těžební limit a omezit skutečnou produkci ropy o zhruba půl milionu barelů denně. Vyzval také členy, aby začali své kvóty více dodržovat. Podle odhadů analytiků OPEC omezil dodávky od posledního setkání, stále však těží více než činí dohodnutý strop těžby, tedy 28,8 milionu barelů denně.

OPEC se na globální produkci ropy podílí 40 procenty. Původně se další zasedání kartelu mělo uskutečnit v Alžírsku 17. prosince.