Naše domovy už možná nebudou osvětlovat klasické žárovky, EU je chce zakázat

Lucemburk - Klasické vakuové žárovky se již brzy možná stanou minulostí. Evropská unie je chce od roku 2012 zakázat a zcela je nahradit jejich úspornými sestrami, které jsou mnohem šetrnější k životnímu prostředí. Členské státy společenství si od opatření slibují razantní úsporu elektrické energie.

Jen v České republice by zákaz používaní tradičních žárovek znamenal podle Střediska pro efektivní využívání energie snížení spotřeby až o 5,7 procenta. S tím ale nesouhlasí elektrárenský gigant ČEZ. Tvrdí, že se osvětlení v Česku podílí na spotřebě energie pouze čtyřmi procenty. „Masové zavádění úsporných zdrojů světla by se tedy v celkových úsporách projevilo do výše maximálně jednoho procenta,“ vypočítal mluvčí ČEZu Martin Schreier.

Zákaz klasických žárovek je součástí tažení Evropské unie proti celému koši neúsporných spotřebičů. Nedávno například komise představila nařízení, které zavede úspornější světla v pouličních lampách, kancelářích nebo průmyslových závodech. Regulovat chce také energetickou náročnost set-top boxů.

Vakuovaná žárovka se „narodila“ v roce 1879, na trh se dostala o dva roky později. U jejího zrodu stál jeden z nejproduktivnějších a nejvýznamnějších vynálezců světa Thomas Alva Edison.