Nájmy se budou deregulovat pomaleji

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj chce v obavách z možných sociálních dopadů v některých krajích přibrzdit deregulaci nájemného. Zvýšení nájmů původně plánované na rok 2010 by se tak mělo rozložit do tří let, tedy až do roku 2012 a zdražení zde tak bude pozvolnější. Změna se dotkne krajských měst, s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy, a dále měst a obcí ve Středočeském kraji, uvedlo dnes ministerstvo.

Výpočet nájemného vychází z kupních cen bytů v daných lokalitách, které se každoročně aktualizují. V některých regionech však v poslední době rostly ceny bytů rychleji, než se původně očekávalo. Pro regulované nájmy by to v letech 2009 a 2010 znamenalo až čtyřicetiprocentní nárůst. Původně se přitom předpokládalo, že regulované nájmy porostou ročně o 20 procent.

Podle šéfa resortu Jiřího Čunka (KDU-ČSL) by se tak rychlý růst nákladů na bydlení mohl stát pro některé domácnosti neřešitelným problémem. Zatímco dnes pobírá příspěvek na bydlení 40 tisíc domácnosti, za rok by to mohlo být až 60 tisíc.

Dramatické zvyšování regulovaných nájmů už ministerstvo nečeká v menších obcích. Ve velkých městech, zejména v Praze, se však obává, že poslední krok deregulace předpokládaný zákonem by mohl znamenat pro některé domácnosti obtížně zvladatelné zvýšení nákladů na bydlení.

V plánu jsou nové sociální programy

Ministerstvo pro místní rozvoj v současnosti připravuje nový systém podpory bydlení pro lidi, kteří nejsou schopni hradit zvýšené nájemné formou provozní dotace. Pronajímateli by tento příspěvek dorovnal výnosy do výše nájemného obvyklého v dané lokalitě. Plánuje se i podpora výstavby sociálních bytů a poskytování státních dotací na výstavbu nájemních bytů v základním standardu.