Skupina G7 bude společně bojovat za stabilizaci finančních trhů

Washington - Nejbohatší průmyslové země světa budou spolupracovat v boji s úvěrovou krizí. Řekl to dnes americký prezident George Bush po setkání s finančními představiteli skupiny velkých průmyslových ekonomik G7. "Všichni z nás chápou, že je to vážná globální krize, takže vyžaduje vážné globální řešení," uvedl Bush. Spojené státy podle něj využijí k řešení krize všechny své prostředky.

Nejvyšší finanční činitelé skupiny G7 na včerejší schůzce slíbili, že budou i nadále společně pracovat na stabilizaci finančních trhů. Představili pětibodový plán. Jeho součástí je například podpora důležitých finančních institucí. S dalšími konkrétními opatřeními ale nepřišli. V jednostránkovém prohlášení G7 pouze slibuje, že použije všechny nástroje, jež jsou k dispozici, aby se předešlo krachu důležitých finančních institucí.

„Nynější situace volá po naléhavé a mimořádné akci,“ uvádí se v prohlášení G7. Na schůzce vznikl takzvaný akční plán boje s finanční krizí. V prohlášení amerického ministerstva financí se uvádí, že plán má vzhledem k situaci bezodkladný a mimořádný charakter. Jeho cílem je v obecné rovině stabilizovat finanční trhy, obnovit oběh úvěrů a podpořit ekonomický růst.

„Jak ukazuje současný vývoj, rozruch na finančních trzích je globální záležitost. Je rozhodující pro vlády podniknout individuální i společné kroky, aby zajistily likviditu a posílily finanční instituce. Musíme pokračovat v těsné spolupráci a koordinovat naše kroky a pracovat na podrobnostech tak, aby akce jedné země nebyla na úkor nákladů jiné nebo aby neohrozila celý finanční systém,“ říká ministr financí USA Henry Paulson.

Právě Paulsonův projev měl nejvýraznější vliv na neklid investorů. Naopak samotný plán stabilizace, který G7 představila, neměl na nestabilitu trhů příliš velký efekt. Podle investorů je příliš obecný na to, aby mohl zastavit současnou krizi.

Plán má pět obecných bodů. Využívat všechny dostupné prostředky k podpoře systémově důležitých finančních institucí a nedopustit jejich krach. Přijmout všechna nezbytná opatření k odblokování úvěrových a peněžních trhů a zajištění širokého přístupu bank a dalších institucí k likviditě. Zajistit pro banky možnost získávat kapitál nejen ze soukromých, ale i státních zdrojů v dostatečné míře, aby byla obnovena důvěra a úvěrové operace. Zajistit spolehlivost národních programů k pojištění vkladů. Když to bude nezbytné, přijmout opatření k obnově sekundárních hypotečních trhů a dalších trhů s cennými papíry.

Všechna tato opatření se podle G7 mají provádět tak, aby byli chráněni daňoví poplatníci a nepřišly k újmě jiné země. Jaké konkrétní prostředky a nástroje se mají použít, ale v dokumentu není.

Jenom američtí investoři ztratili letos osm a půl bilionu dolarů, akcie na newyorské burze se propadly o 40 procent. Ztrácí i Asie, v Evropě zachraňují krachující banky státní peníze, Islandu hrozí bankrot. Panika se z Wall Street přesunula na ostatní trhy. Zaznívají i přirovnání k Berlínské zdi - ta ukončila iluze o komunismu, současná krize předznamenává konec kapitalismu a volného trhu.