Bush: Nejbohatší státy budou společně postupovat v boji s ekonomickou krizí

Washington - Nejbohatší průmyslové země světa budou postupovat v boji s finanční krizí společně. Prohlásil to prezident Bush po mimořádném zasedání velmocí skupiny G7. Bush současně řekl, že vyřešení problémů s úvěry bude nějaký čas trvat. Dosavadní postup Ameriky a G7 ale kritizoval ředitel Mezinárodního měnového fondu Strauss-Kahn. Podle něj dosavadní opatření situaci na finančních trzích zatím neuklidnila a vyzval státy k dalším krokům.

„Všichni z nás chápou, že je to vážná globální krize, takže vyžaduje vážnou globální reakci,“ uvedl Bush. „Věřím, že přední světové ekonomiky dokážou zdolat problémy, kterým čelíme,“ dodal.

Nejvyšší finanční činitelé skupiny G7 v komuniké z pátečního setkání slíbili, že budou i nadále společně pracovat na stabilizaci chaotických finančních trhů a na obnovení úvěrových toků. Se žádnými zvláštními a konkrétními opatřeními ale nepřišli. 

Americký ministr financí Henry Paulson nicméně po setkání G7 uvedl, že Washington připravuje plány na nákup podílů ve finančních institucích. Chce tak zlepšit jejich finanční situaci, kterou zasáhly rozsáhlé odpisy aktiv souvisejících s hypotékami.

Podle ředitele Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna dosavadní opatření, která přijaly USA i země G7, nejsou dostatečná. Finanční krize se podle něj prohloubila a ovlivňuje více částí světového finančního systému, včetně rozvíjejících se trhů, které byly dosud před krizí chráněny.

„Opatření dosud nedosáhla cíle, kterým je stabilizace trhů a podpora důvěry. Proto budou v nadcházejících měsících zapotřebí dodatečné kroky. Očekávám, že v příštích dnech budou reakce jednotlivých institucí natolik pozitivní, abychom rozhýbali trhy a obnovili tok financí,“ řekl Strauss-Kahn. „Musíme být připraveni odpovědět na požadavky zemí, které nás žádají o podporu. Máme k dispozici dostatek zdrojů a svět musí vědět, že jsme připraveni pomoci zemím, které to potřebují.“

  • George Bush autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/463/46281.jpg
  • Dominique Strauss-Kahn autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/463/46275.jpg