Ropa se prodává kolem 80 dolarů za barel, benzin ale pořád nad 30 korun za litr

Praha/New York - Zatímco ropa během několika měsíců klesla téměř o polovinu ze svých rekordních cen přesahujících 145 dolarů za barel, ceny benzinu stagnují v Česku i jinde ve světě u svých dřívějších hodnot. O příčinách masivního poklesu cen ropy hovořil ve Studiu 6 analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum.

„Důvody poklesu jsou dva. Prvním je krize na finančních trzích, díky níž se investoři zbavují veškerých rizikových aktiv, nehledí na fundamenty a preferují hotovost. Druhým jsou obavy o hospodářský růst ve světě, kdy paralýza na finančních a mezibankovních trzích vede ke zpomalení spotřeby ropy,“ myslí si Čermák.

Na pokles cen ale hodlá brzy reagovat Sdružení zemí vyvážejících ropu OPEC, které obhospodařuje 40 procent světové spotřeby. Svolalo mimořádné zasedání už na polovinu října a dle vyjádření jeho zástupců připravuje omezení těžby za účelem opětovného růstu cen ropy.

Přesto některé odhady předních analytiků, tak jako se v dobách enormního růstu cen černého zlata předháněly ve scénářích s kalkulací na barel ropy třeba i za 200 dolarů, teď počítají i s 50 dolary. Přední světová investiční banka Goldman Sachs, která až dosud předpokládala strmý růst cen komodit v čele s ropou, nyní pod tlakem globální finanční krize obrátila a začala předpovídat cenový pokles. Dnešní nové předpovědi analytiků Goldman Sachs připouštějí, že ropa bude na konci roku stát kolem 70 dolarů za barel a mohla by se propadnout až k 50 dolarům.