Investoři pořádají rally na akcie v Praze, Londýně, Tokiu

Praha - Evropské a asijské akciové trhy výrazně posilovaly, ceny akcií letěly strmě vzhůru. Investoři dnes stihli pozitivně kvitovat evropskou koordinovanou politiku, která zadotuje "nezdárné" banky. A to ještě neoznámili konkrétní plán čtvrtmiliardové injekce trhům autority ve Spojených státech. Index pražské burzy si dnes polepšil o 10,5 procenta. Stejně jako včera ho táhly především akcie developerů.

Společnost Orco, která dnes byla vítězem pražského závodu, skončila 37 procent v plusu. Podle analytiků ale nemá tak velký růst podklad v aktuálním ekonomickém dění. „Akcie společnosti Orco korigují jen předchozí propady,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 makléř Martin Štěpán.

Japonský akciový trh dnes vytěžil z plánů na podporu bankovního sektoru ve vyspělých zemích světa rekordní přírůstek ve své téměř 60leté historii. Jeho hlavní index vzrostl o více než 14 procent a překonal dosavadní rekordní nárůst z října 1990.

Západoevropské akcie dnes také pokračovaly v silném růstu. Panevropský index Eurostoxx50 si dnes polepšil o 2,24 procenta a uzavřel na hodnotě 2 748,45 bodu.

Dařilo se i ruským trhům, které musely v uplynulém bouřlivém týdnu několikrát přerušit obchodování. Během dneška si chtěli své předešlé ztráty vykompenzovat. Index RTS si připsal 9,9 procenta. Index likvidnějšího moskevského trhu MICEX vzrostl dokonce o 13,33 procenta.

Američtí investoři tak bezmezné nadšení jako jejich evropští kolegové zatím nesdílejí. Dow Jones se kolem 18:00 středoevropského času pohyboval v blízkosti včerejšího závěru, přidal o pouhé 0,74 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite se dokonce vrátil k červeným číslům, ztrácí 1,23 procenta. Včera na tom ale Wall Street byla mnohem lépe. Jedenáctiprocentní růst se do její historie zapsal jako bezprecedentně nejlepší.