Většina českých firem se nezajímá o evropské dotace

Praha - České podnikatele evropské dotace příliš nelákají. Podle průzkumu agentury Faktum Invenio se o možnost čerpání peněz z fondů Evropské unie zajímá méně než polovina tuzemských firem. Přibližně 37 procent podniků v současnosti neví, jestli tuto možnost vůbec má. Příčinou malého zájmu firem o dotace z Bruselu může být podle odborníků z Komerční banky nedostatečná informovanost.

O možnost získání peněz z EU se podle průzkumu zajímá 31 procent oslovených společností, ale aktivně dotace ještě nevyužívají. „Výsledky průzkumu naznačují, že řada českých firem zatím není dostatečně informována o možnosti využít evropské peníze pro své projekty,“ uvedl Jan Hanuš z KB. „Část manažerů si možná neuvědomuje, že například na projekty z oblasti vzdělávání zaměstnanců či úspory energií může dosáhnout takřka každá tuzemská společnost,“ dodal.

Nízká míra informovanosti je prý obecným problémem, který tuzemské firmy od evropských dotací odrazuje. Podle výsledků výzkumu bylo pouze 14 procent z 500 dotazovaných firem aktivně osloveno někým, kdo nabízel poradenství v oblasti evropských fondů.

Firmy můžou z EU získat stovky miliard 

Malé povědomí a nezájem tuzemských firem o evropské dotace je údajně zarážející také proto, že významná část evropských peněz je určena právě velkým společnostem a malým a středním podnikům. Do roku 2013 mohou z fondů EU údajně získat přes 225 miliard korun.

V období let 2007 až 2013 je pro Česko v EU vyčleněno 26,7 miliardy eur, což je podle současného kurzu přibližně 658 miliard korun. Ještě na konci minulého roku výše peněz určených v evropských fondech pro Česko přesahovala podle původního kurzu v korunách 750 miliard.