Ministerstvo průmyslu a obchodu zamete exportérům cestu na východ

Praha - Komerční banky by měly exportérům snadněji půjčovat peníze, i když jejich vývoz směřuje do rizikových zemí. Kvůli zpomalování objemu vyvezeného zboží je k tomu chce přimět ministerstvo průmyslu a obchodu. A vymyslelo už i způsob, jak to udělat. Řešení vidí v zavedení zvýhodněných úrokových sazeb na exportní úvěry do rizikových zemí. Když bude banka tratit, ministerstvo jí doplatí rozdíl.

Český vývoz do států Evropské unie, které tvoří nejvýznamnější odbytiště tuzemských produktů, vzrostl od začátku letošního roku v průměru o necelá 4 procenta. To ale považuje ministerstvo průmyslu obchodu za neuspokojivý výsledek a začíná se pohlížet po jiných alternativách. Jednou z nich jsou východní trhy, zejména Rusko, do kterého letos české firmy vyvezly o čtvrtinu více zboží než loni.

Export do evropsko-asijské velmoci je ale ve srovnání s vývozem do zemí Evropské unie mnohem více rizikový, a tak na jeho financování firmy jen velmi těžko shání peníze. Proto přišlo ministerstvo s myšlenkou zvýhodněných úvěrů, na jejíž realizaci chce spolupracovat s komerčními bankami.

„Stát buď dorovná bankám saldo mezi normální úrokovou sazbou a tou zvýhodněnou, nebo když ta normální úroková sazba bude výhodnější než ta stanovená OECD, tak dokonce komerční banky zaplatí zpátky státu,“ popsal v rozhovoru pro ČT24 fungování nového systému ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS).

Tato podpora by neměla vyjít stát ani příliš draho. Ročně by si měla ze státní kasy vyžádat maximálně 100 milionů korun.

Pomoc nebude jen finanční

Říman chce jít ale s podporou exportu ještě dál. Českým vývozcům by měli v daleko větší míře než nyní pomáhat obchodní radové, kteří působí při českých ambasádách. Podobně, jako už to dnes dělají pracovníci agentury CzechTrade, by měli pro podniky zpracovávat různé studie zaměřené na fungování trhu v zahraniční cílové zemi.

„CzechTrade působí asi ve třiceti zemích, obchodní radové ve stovce zemí, takže ten rozdíl je poměrně výrazný,“ zdůraznil přínos svého záměru Říman.

Podle předsedy Asociace exportérů ČR Jiřího Grunda ale nebude výsledek nového uspořádání až tak skvělý, jak ministr slibuje. „CzechTrade má své lidi v zahraničí ve stejných městech, jako jsou obchodní radové. Já si myslím, že tu někde dochází i ke zdvojení a ten výsledek není optimální,“ uvedl. Ministerstvo průmyslu by podle něj mělo lépe spolupracovat s ministerstvem zahraničí a celý systém zefektivnit.

Export je pro Českou republiku vzhledem k její velikosti životně důležitý. Více než 85 procent výrobků určených na vývoz v současnosti směřuje do zemí Evropské unie. Malá diverzifikace ale není pro Česko rozhodně výhodou. To potvrdila současná finanční krize, která oslabila západoevropské ekonomiky, v důsledku čehož zpomalil i vývoz.

  • Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/285/28484.jpg
  • Předseda Asociace exportérů Jiří Grund autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/316/31510.jpg