Rozpočet USA za fiskální rok je s rekordním schodkem 455 miliard dolarů

Washington - Federální rozpočet Spojených států skončil ve fiskálním roce 2008 s rekordním deficitem 455 miliard dolarů. Důvodem je pokles trhu s bydlením, problémy finančních trhů a slabší růst ekonomiky. V předchozím roce byl schodek 162 miliard. Informace přineslo americké ministerstvo financí.

Ještě v červenci Bílý dům odhadoval, že schodek roku 2008 bude 389 miliard dolarů. Deficit byl nakonec proti roku 2007 téměř trojnásobný. Fiskální rok USA končí v září.

V rozpočtovém deficitu se odráží slábnoucí ekonomika, která negativně ovlivnila rozpočtové příjmy. Dále se do něj promítly výdaje na války, bankovní krachy a rostoucí suma podpor v nezaměstnanosti. Zpráva ministerstva neuvádí nový odhad deficitu na fiskální rok 2009.

Stát v poslední době zavázal k výdajům ve stovkách miliard dolarů na podporu bankovního systému. „Výsledky letošního rozpočtu odrážejí pokračující pokles trhu s bydlením, potíže kapitálových trhů a pomalejší hospodářský růst,“ uvedl ve zprávě ministr financí Henry Paulson. „Přijímáme razantní kroky na stabilizaci finančních trhů a podporu našich finančních institucí, aby mohly financovat další růst,“ citovala ministra agentura Reuters.