Island jedná o půjčce s Ruskem, pomoc nabídla i Belgie

Reykjavík - Island hledá východiska z úvěrové krize a v těchto dnech zástupci islandské vlády a centrální banky vyjednávají s Ruskem o čtyřmiliardové půjčce. Pozorovatelé ale vidí za nabídkou Moskvy mocenské zájmy a Severoatlantická aliance se obává ruských záměrů na Islandu. Kromě Ruska přišla s konkrétní nabídkou pomoci i Belgie.

„Má to pro ně mocenský význam, protože Island je členem NATO, navíc tam několik desítek let byla americká vojenská základna, takže to má strategický význam a třetí, nejdůležitější důvod je to, že na Islandu se budou brzy dražit licence na těžbu ropy a zemního plynu,“ shrnuje ruské zájmy zpravodajka ČT Jana Erbáková.

Island ale oponuje tím, že už dříve žádal o pomoc Evropskou unii i NATO, ale nedočkal se kladné odezvy, zatímco Rusko mu vyšlo vstříc. „Rusové nám chtějí půjčit peníze, my za to zaplatíme úroky. Na tom není nic divného. Rusové věří islandské ekonomice, chápou, že až na banky je v dobré kondici,“ uvedl Pétur Blöndal, šéf parlamentního výboru pro ekonomiku a daně.

„Jsme prostě pragmatičtí. Na rozdíl od Česka nevnímáme Rusko jako hrozbu. Nemyslím, že bychom jim výměnou za půjčku museli dělat nějaké ústupky,“ říká k tomu Ármann Jakobsson z University of Iceland. To si ale většina pozorovatelů nemyslí a hledají proto za ruskou půjčkou další záměry.

Podle informací Hospodářských novin využívali islandský bankovní systém často ruští podnikatelé, když pravidelně převáděli peníze přes banku Kaupthing, kterou musela 9. října převzít islandská vláda. Další ruskou motivací by mohla být možnost, že vděčný Island na oplátku za půjčku zablokuje přijetí Gruzie a Ukrajiny do NATO.

Islandský kolaps trápí i Belgii

V případě Belgie lze za nabídkou spatřovat čistě ekonomický kalkul. Belgický ministr financí Didier Reynders uvedl, že jeho země je připravena pomoct se záchranou banky Kaupthing, ve které má své úspory tisíce Belgičanů. „I přes nabídku Mezinárodního měnového fondu nebo Ruska chceme pomoct a hledáme cesty jak,“ uvedl Reynders.

V pátek se proto belgická delegace vydá do Rejkjavíku a bude s místními autoritami konzultovat cesty z krize.