Developeři těžce shání půjčky, magnát Sekyra prodá čtvrtinu firmy

Praha - Ani českým developerům se nevyhnula globální úvěrová krize a jsou nuceni omezovat své aktivity. Zakladatel a většinový akcionář skupiny Sekyra Group Luděk Sekyra prodává čtvrtinu své firmy a její dceřinou společnost České nemovitosti, specializovanou na byty, úplně zruší. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny. Firma teď bude hledat strategického partnera, který by přinesl kapitál na další rozvoj.

Vstup partnera by měl být dovršen během příštího roku. Už nyní projevilo o akcie zájem několik investorů hlavně ze zahraničí.

Sekyra Group před nedávnem opustil její dlouholetý finanční partner Česká spořitelna. Téměř čtvrtinový podíl, který banka ve firmě držela, prodala Sekyrovi. Ten tak nyní vlastní téměř všechny akcie. Menší akciové podíly mají jen členové nového manažerského týmu, kteří do společnosti přišli loni.

Z velkých plánů Sekyra zatím neustupuje 

Sekyra Group chystá několik prestižních projektů v Praze - například stavbu nových městských čtvrtí na pozemcích kolem žižkovského a smíchovského nádraží či zástavbu Rohanského ostrova. Jde o projekty za desítky miliard korun. Plány Sekyrovi ale komplikuje úvěrová krize. Jeho skupina, stejně jako ostatní developerské firmy v zemi, čelí zhoršenému přístupu k finančním zdrojům.

Úvěry jsou dražší, někde chce banka více vlastního kapitálu, při jednání o úvěru je podmínkou vyšší podíl předem prodaných bytů, uvedl Sekyra. „Nebudeme se zabývat projekty, které mají méně než 100 bytů. Naší prioritou jsou velká rozvojová území a velké projekty nad 500 milionů korun,“ řekl.

Sekyra Group také zrušila plány stavět na Ukrajině, v Rusku či na Balkáně. Rozpustila tým manažerů pro tyto trhy, v zahraničí spoléhá už jen na Slovensko, kde staví obchodně kancelářský komplex Cubicon v Bratislavě.

Problémy mají i ostatní developeři 

Podobně jako Sekyra bojují s omezenými finančními zdroji i další velcí developeři. Silné partnery pro své projekty hledá také skupina ECM. CTP Invest ještě loni počítal se vstupem na burzu, teď tyto plány nepřicházejí v úvahu. Prodeje některých budov plánuje i Orco.