Je euro dobrým krizovým polštářem? Dánové si myslí, že ano a rádi by se přidali

Brusel - "Trpíme mimo eurozónu," postěžoval si na summitu EU ve středu dánský premiér Anders Fogh Rasmussen. "Platíme politickou a ekonomickou daň za korunu," dodal. A hned svým spoluobčanům slíbil další referendum o přistoupení k jednotné evropské měně. Možná už v roce 2011.

„V době, kterou prožíváme, je evidentní, že mimo eurozónu se žije hůř,“ uvedl Rasmussen. Dánský premiér pozitivně ohodnotil společnou evropskou politiku v době finanční krize. Podle Rasmussena se dohodnuté principy na evropských finančních trzích dotknou Dánska, o jejich fundamentech ale nemohli sami rozhodovat. To je prý silný argument pro přijetí eura, kterému jsou nakloněny všechny přední dánské politické strany. Občané mají ale doposud podle průzkumů i podle historické zkušenosti z roku 2000, kdy Dánové euro odmítli, jiný názor.

Referendum „na zkoušku“ čeká ještě tento rok Dány v jiné evropské věci. Seveřané využívají takzvané opt-out klauzule, která umožňuje neúčastnit se společné evropské politiky v oblastech, ve kterých si země chce rozhodovat sama. To se týká třeba měny, ale třeba i obrany a justice. Zrušení takzvaného opt-out právě na některé otázky obrany a justice bude vláda navrhovat v plebiscitu.

V evropských denících se množí komentáře o prospěšnosti společné měnové politiky, konci dravé soutěže národních finančních trhů. Euro od 1. ledna příštího roku zavedou na Slovensku. Česká republika stále neoznámila termín, ke kterému by chtěla ideálně euro přijmout za vlastní. Naopak česká vláda dává najevo nesympatie ke koordinovanému jednání a vnímá aktuální opatření jako popření volné soutěže a upozorňuje, že dnešek je varováním pro „eurosprintery“.