Češi si za své platy koupí mnohem víc než za socialismu

Praha - I když inflace budí v řadě z nás dojem, že si za vydělané peníze koupíme stále méně věcí, podle Českého statistického úřadu je opak pravdou. Češi si dnes za své platy mohou koupit mnohem více spotřebního zboží než před rokem 1989. Ceny elektroniky nebo textilu totiž rostou mnohem pomaleji než průměrné mzdy.

Pokud si chtěl průměrný Čech koupit před rokem 1989 například barevný televizor, musel na něj obětovat pět měsíčních platů. Televizor totiž stál zhruba 15 200 korun a průměrný plat dosahoval pouze 2 920 korun. V loňském roce se ale cena televizoru s úhlopříčkou 70 a 72 centimetrů pohybovala kolem 9 tisíc, Češi ale průměrně vydělávali 21 694 korun, a tak si mohli za jeden plat pořídit více než dva televizory.

Podle Evropského statistického úřadu byly loni ceny spotřební elektroniky v Česku druhé nejnižší ze všech 27 států Evropské unie. Hladina cen tohoto zboží na tuzemském trhu dosahovala 92 procent průměru celé unie.

Mnohem méně náročný než v předrevolučních dobách je pro Čechy ale také nákup oblečení. Například dámský zimní plášť v roce 1985 stál 1091 korun, takže ženy z průměrné mzdy mohly měsíčně obohatit svůj šatník v průměru o 2,68 pláště. Loni jim průměrný plat vystačil na nákup šesti plášťů. Muži si v roce 1985 mohli koupit z průměrného platu zhruba deset párů vycházkových bot, loni takřka 16.

Za jeden plat více piva

Ve srovnání s předrevolučními časy si polepšil také tradiční český nápoj - pivo. Loni bylo reálně nejlevnější za posledních 23 let. V současné době může průměrně vydělávající Čech za svůj plat vypít více než dvakrát tolik lahvových piv než v polovině 80. let minulého století.

Zdražování jízdného růst platů předběhlo

Hlouběji do kapsy musí Češi naopak sáhnout, pokud cestují hromadnou dopravou. Poměr jízdné versus mzda byl loni nejhorší za posledních 13 let. Reálně za ně lidé platili mnohem více než v posledním desetiletí vlády komunistické strany.

Zatímco v roce 1985 bylo možné za průměrnou hrubou mzdu koupit 2990 jízdenek, loni to bylo o téměř 40 procent méně. Průměrná nominální mzda se během stejné doby zvýšila zhruba sedmkrát, průměrná cena jízdenky však narostla na dvanáctinásobek původní jedné koruny.

Informaci o tom, jak si v porovnání s dobou před rokem 1989 stojí ceny dalšího zboží, je možné najít na stránkách Českého statistického úřadu.