Uran se bude v Česku těžit zřejmě déle

Dolní Rožínka - Uranový důl v Rožné na Žďársku bude činný déle, než se původně předpokládalo. Podle loňského rozhodnutí vlády může těžba pokračovat, pokud se bude ekonomicky vyplácet. Zatím se předpokládalo, že to bude do roku 2012. Další průzkumy už ale odhalily další dobré zásoby uranových rud, díky nimž by se těžba měla udržet minimálně do roku 2015.

Horníci pracují v Rožné bez přerušení 51 let. V předcházejících letech se
kvůli útlumu těžby uranu v Česku chystalo uzavření dolu, vláda ale tento
termín několikrát posunula kvůli rostoucím cenám uranu ve světě. Nyní o
zachování těžby rozhoduje pouze její ziskovost. V minulém roce Diamo díky uranu vydělalo 157 milionů korun, letos by to mělo být 270 milionů.

O vstup do dolu nedávno usilovala australská společnost Uran Limited.
Ředitel státního podniku Diamo Jiří Jež ale za pravděpodobnější považuje spolupráci s některou tuzemskou firmou z oblasti energetiky. Vyloučeno podle něj není ani to, že by se o rozšíření dolu postaralo samo Diamo s pomocí bank.

V dole pracuje 500 lidí a dalších 180 pracovníků má sousední chemická
úpravna uranových rud. Jež podotkl, že po letitém útlumu je potřeba
zařízení závodu modernizovat. V letošním roce se investice za 140 milionů korun budou týkat hlavně úpravny.

Dvě české jaderné elektrárny ročně spotřebují kolem 700 tun uranu, v
tuzemsku se letos této suroviny vyrobí do 300 tun. Z Rožné bude přes 220 tun, další desítky tun tohoto kovu Diamo získává při sanacích a čištění důlních odpadních vod. Český uran odebírá společnost ČEZ, s níž má Diamo uzavřenou dlouhodobou smlouvu do roku 2012. ČEZ prý nyní za uran platí asi čtyřikrát více než před třemi lety.