Česká vláda pod vlivem krize odkládá rozhodnutí o euru

Brusel/Praha - Na summitu Evropské unie v Bruselu naznačil český ministr financí Miroslav Kalousek, že Česká republika nepřijme euro dříve než v roce 2013. Vláda podle něj kvůli finanční krizi odkládá rozhodnutí o konkrétním datu na příští rok. Kalousek tím nepotěšil podnikatele, kteří stále volají po co nejrychlejším zavedení eura.

Evropské banky se pod tíhou krize dostávají do potíží a od krachu je zachraňují stamiliardové vládní injekce. Dluhy, do kterých se státy ponoří, mohou ohrozit stabilitu celé evropské měnové unie.

Česká vláda proto odkládá rozhodnutí o stanovení přesného data přijetí společné evropské měny. „Byla velká diskuze, zda datum stanovíme letos, je evidentní, že letos ho nestanovíme. Možná ho stanovíme příští rok,“ prohlásil Kalousek.

Zástupci unie se na summitu v Bruselu dohodli, že finanční systém podpoří celkem více než dvěma biliony eur. Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl říká, že nyní řešíme, jestli náklady záchranného plánu nebudou tak velké, aby ohrozily fiskální a měnovou stabilitu eurozóny a „jestli bychom nevyměňovali lepší měnu za horší“.

Zprávu vnímají jako špatnou především exportéři. „Krize, která na nás dneska doléhá, je možná nová situace, ale naši členové nadále chtějí zavedení eura v co nejkratším termínu,“ říká prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Česká republika a Maďarsko jsou posledními zeměmi v regionu, které si ještě nestanovily datum přijetí eura. Slováci začnou jednotnou měnu používat už příští rok, Poláci v roce 2011. Česká republika to nestihne pravděpodobně dřív než v roce 2013.

Mapa eurozóny
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová