Index PX dnes posílil o 2,54 procenta, burza umazala část pátečních ztrát

Praha - Narozdíl od obvyklých burzovních výsledků z posledních týdnů, kdy burza vždy buď jako celek posilovala či en bloc padala, se na ní dnes našĺy výrazně klesající i stoupající tituly. Erste Bank posílila o více než 7 procent, přes 4 procenta získaly akcie developera Orco, Unipetrolu a ČEZu. Hlavní index PX uzavřel výše o 2,54 procenta na 864,2 bodu, v pátek přitom spadl na nejnižší hodnotu od půlky září 2004.

Silný prodejní tlak z pátku na trzích ve střední Evropě podle obchodníků ustoupil. Na evropských burzách investoři reagovali na oznamované firemní výsledky nebo obnovený vzestup cen ropy. Finanční odvětví podpořilo oznámení o poskytnutí státní pomoci skupině ING. Přibližně dvěma procenty rostly i západoevropské burzy.

Akcie Erste Bank Group udržely většinu svých denních zisků a zakončily na 551 korun za akcii, tedy o 7,3 procenta výše, než činila jejich otevírací hodnota. Developer Orco Property Group se opět blíží ke 300bodové metě, když posílil o 4,34 procenta na 298,1 Kč za akcii. Přes šest procent ovšem ztratily akcie pojišťovny Vienna Insurance Group (VIG) a v reakci na ukrajinskou akvizici také cenné papíry těžařské New World Resources (NWR). Mírný pokles zaznamenaly i akcie společnosti Telefónica O2 ČR.

Objem obchodů s akciemi činil 2,9 miliardy korun, což byla za posledních
dvanáct měsíců podprůměrná hodnota.