Finanční krize podle Vondry nezamíchá s českými prioritami pro evropské předsednictví

Praha - V lednu převezme Česká republika od Francie pomyslné evropské žezlo a na půl roku se stane předsednickým státem v Radě Evropské unie. V duchu hesla Evropa bez bariér si Česko pro předsednictví vytyčilo několik cílů, pak ale do Evropy dorazila světová finanční krize. Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra přiznává, že některé z nich bude třeba upravit, základní směr by však podle něj měl zůstat stejný. Prioritami Česka při jeho historicky prvním šéfování v evropské sedmadvacítce tak zůstane boj s přebujelou bruselskou byrokracií.

Vondra dnes o českém předsednictví Evropské unii jednal na pracovní snídani se zástupci podnikatelů. Těm se vládní priority zamlouvají. Méně byrokracie by pro ně znamenalo úsporu nákladů. Vondra je dnes potěšil. „Zrovna toto je oblast, kde není důvod polevovat, protože snižování administrativní zátěže pro podnikatele a zejména malé a střední podniky je krok, který směřuje k úsporám, a to je přesně to, co bude potřeba při omezenějším přístupu k úvěrům nebo kapitálu vůbec,“ řekl vicepremiér v rozhovoru pro ČT.

O poznání zdrženlivější už je však Vondra v problematice finančních trhů a bankovní regulace. „Bude to více obranná hra, takové italské Catenaccio, než nějaká brazilská fotbalová nádhera,“ přiznal. Brusel postavil v době finanční krize otázku svobody trhu na vedlejší kolej a raději se rozhodl podržet banky a finanční instituce. Do trhů zasažených krizí nalije unie přes dva biliony eur.

Česko zřejmě zdědí ochranu klimatu 

Hořkým soustem pro české předsednictví zřejmě bude připravovaný energeticko-klimatický balíček. Šéfové vlád členských států se na něm na unijním summitu minulý týden nedokázali shodnout, a pokud se kompromis nenajde do konce roku, bude se jeho případné přijetí odehrávat právě pod taktovkou Česka. Jeho osud by pak byl podle Vondry vzhledem k volbám do Evropského parlamentu a podzimním parlamentním volbám v Německu velkou neznámou.

Samotná vláda má přitom k cílům vytyčeným Evropskou komisí k ochraně klimatu celou řadu výhrad a nelíbí se ani podnikatelům, kteří se obávají nepříznivých dopadů na český průmysl. Evropská komise chce totiž do roku 2020 snížit objem emisí oxidu uhličitého o 20 procent a podíl obnovitelných zdrojů na celkové energetické spotřebě zvýší na pětinu. „Musíme hledat rovnováhu nejen mezi nároky na čistší životní prostředí, ale také požadavky ekonomickými na konkurenceschopnost,“ zdůraznil Vondra. Ta omezení nemohou být tak drakonická, aby ohrozila EU v globální soutěži. Stejně tak je třeba brát ohledy i na energetickou bezpečnost," přiznává vicepremiér.

Pokud by byl energeticko-klimatický balíček schválen v současné podobě, znamenal by pro Českou republiku podle Vondry jednoznačně nutnost orientace na jadernou energetiku.

Kampaň k českému předsednictví EU
Zdroj: ČT24