Dráhy chtějí investovat 1,8 miliardy do nových vozů

Praha - České dráhy chtějí zmodernizovat zastaralý vozový park. Vypsaly proto tři výběrová řízení v celkové hodnotě bezmála 1,8 miliardy korun. Dráhy chtějí koupit především 50 řídicích vozů, ze kterých se dá ovládat celý vlak. Dalších 37 motorových vozů vyrobených na přelomu 80. a 90. let čeká rekonstrukce.

První dva tendry se týkají takzvaných řídicích vozů. Jsou to vagony s kabinou pro strojvedoucího, ze které se dá ovládat celý vlak, ačkoliv hnací lokomotiva je na opačném konci soupravy. Díky takovémuto řazení vlaku se nemusí lokomotiva při každé změně směru nebo v koncových stanicích otáčet. Obrat soupravy může být rychlejší a je také úspornější.

Nákup řídicích vozů označil za jednu z priorit generální ředitel drah Petr Žaluda už po svém nástupu do funkce počátkem letošního roku. Dráhy chtějí koupit až 34 těchto nových vozidel pro elektrifikované tratě. Pro motorovou trakci počítají s dalšími 17 vozy, které vzniknou přestavbou starých poštovních vagonů. Vozy mají být dodány do 47, respektive 15 měsíců od podepsání smlouvy s dodavatelem.

37 motorových vlaků čeká rekonstrukce 

Z třetího výběrového řízení vzejde společnost, která zrekonstruuje 37 motorových vozů vyrobených v bývalé Moravskoslezské vagónce ve Studénce na přelomu 80. a 90. let. Nejdůležitější změnou bude zřejmě výměna motorů za úspornější.