Před úřadem vlády se sejdou rozhořčení skláři a budou žádat pomoc

Praha - Před úřadem vlády budou dnes demonstrovat nespokojení skláři. Nelíbí se jim postup kabinetu v otázce zkrachovalých skláren Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou a Skláren Bohemia v Poděbradech. Podle odborového svazu pracovníků průmyslu skla a porcelánu nedělá vláda vše, co by mohla, aby zaměstnancům uzavřených závodů zajistila výplatu mezd a zachování pracovních míst.

„My bychom od vlády skutečně očekávali aktivní pomoc, a ne soustředění se na hledání alibi, že český stát vlastně nemůže za nic,“ řekl České televizi předseda odborového svazu Vladimír Kubinec. Stát by podle něj měl krachujícím sklářským podnikům hodit záchranné lano. Koncern Bohemia Crystalex Trading, do kterého oba uzavřené závody patří, prý ročně odvede na daních a pojištění 2,3 miliardy korun. Případná investice do skláren by se tedy státu velmi rychle vrátila.

Skláři v Poděbradech a podobně i jejich kolegové ze Světlé nedostali zaplaceno od září. Ocitli se tak naprosto bez prostředků. Úřad práce jim nemůže poskytnout žádnou podporu, protože v případě úpadku zaměstnavatele musí vymáhat nevyplacené mzdy v insolventním řízení.

Definitivní verdikt o tom, jak to s provozy ve Světlé a Poděbradech dopadne, vynesl holding Crystalex minulý týden. S obnovením provozu nepočítá, skláři, kteří přestali chodit do práce již koncem září, se do ní nevrátí. Ve Světlé přijde o místo 1108 pracovníků, v Poděbradech 447.

Sklářský gigant Bohemia Crystalex Trading je v insolventním řízení od 22. září. Do bezvýchodné situace ho dostalo vysoké zadlužení spolu s finanční krizí, která zhoršila odbytové podmínky v zahraničí, a holding tak nebyl schopen své závazky splácet.