Dolar stojí opět 20 korun

Praha - Česká měna dnes kolem 17:30 překročila hranici 20 korun za dolar a oslabila na hodnotu 20,08. O hodinu později oslabila o další desetinu. Více než rok si Češi libovali v nákupech za dolary. Česká národní banka evidovala směnný kurz koruny a dolaru nad hranicí 20 CZK/USD naposledy 10. září minulého roku. Americký dolar posiloval i vůči dalším měnám. V relaci k euru se vrátil k úrovni dokonce z před dvou let. Během dne se euro propadlo až k hranici 1,27 za jednotku. Důvod? Investoři stahují likviditu a stahují ji v dolarech.

Evropa svou plánovanou a mnohde už uskutečněnou vládní intervencí na finanční trhy pomohla dolaru. I to je citovaná interpretace analytiků. Guvernér britské centrální banky Mervyn King v úterý uvedl, že britská ekonomika pravděpodobně vstupuje do první recese za 16 let. „Od začátku první světové války nebyl náš finanční systém tak blízko kolapsu. Návrat ke stabilitě je ještě velmi vzdálený,“ prohlásil.

Podle analytiků tyto výroky připomněly investorům, že vládní opatření na podporu finančního sektoru by mohla přinést výsledky až za určitý čas. „Tyto výroky byly nečekané a přes noc se rozšířily po finančních trzích na celém světě,“ řekl analytik Michael Woolfolk ze společnosti Bank of New York Mellon. „Vyvolaly nejen prodej libry, ale také posílily nákupy dolaru a japonského jenu jakožto bezpečných měn,“ dodal.

Barel ropy za 67,50 dolarů

Kromě měn další obchodované aktivum dosáhlo historické hranice. Ropa se prodávala i za 68 dolarů. Ceny ropy tlačí dolů také pokles na akciových trzích a růst kurzu dolaru. Americká ropa již zlevnila o více než polovinu z červencového rekordního maxima nad 147 dolary.

Akcie v poklesu

Pražská burza dnes poprvé v týdnu oslabila, na hlavním indexu PX odepsala silných 3,83 procenta na 853,9 bodu. Evropské akcie měřeny indexem FTSE 300 skončily oproti předešlému dni o 5,5 procent níže.