Goldman Sachs propustí každého desátého bankéře

Londýn - Investiční banka Goldman Sachs Group Inc. plánuje propustit 3 260 zaměstnanců, tedy zhruba deset procent celkové pracovní síly společnosti. Goldman Sachs je největší investiční bankou na Wall Street a zatím je vnímána jako vítěz finanční krize. Z původní pětice dominantních bank už zbyly jen dvě, vedle Goldman Sachs ještě Morgan Stanley. Do poloviny října muselo z 20 největších bank světa odejít celkem přes 130 000 lidí.

V červnu Goldman Sachs kvůli poklesu na trzích propustil stovky zaměstnanců podpory a bankéřů na juniorských pozicích. Na konci srpna měla firma na celém světě 32 569 zaměstnanců. Mzdové náklady činily za tři měsíce do konce srpna zhruba 57 procent celkových provozních nákladů. Jejich podíl se tak snížil ze 67 procent ve druhém čtvrtletí a 73 procent před rokem. Čistý zisk Goldman Sachs ve třetím čtvrtletí fiskálního roku klesl o 70 procent na 845 milionů dolarů. Pokles zisku byl nejvýraznější od roku 1999, kdy se akcie banky začaly obchodovat na burze.

Ostatní banky jsou na tom ale ještě hůře. Citigroup propustila přes 23 000 zaměstnanců, Bank of America 11 000, Morgan Stanley 5 000. Masové propouštění se nevyhnulo ani Evropě - třeba německou Commerzbank opustila celá čtvrtina lidí. Podle analytiků čeká další propouštění například Merrill Lynch, odejít bude muset až 10 000 lidí.

Mezinárodní organizace práce vyčíslila, že finanční krize bude celkem stát 20 milionů pracovních míst. Nezaměstnanost má podle ní nejvíce postihnout právě bankovnictví. Nevyhne se jí ale ani automobilový průmysl, stavebnictví a obchod s nemovitostmi.