Světové burzy opět pod bodem mrazu, Praha ztratila téměř 12 procent

Tokio/Praha - Burzy se opět vydaly na cestu červených čísel. Japonské akcie se propadly o 9,6 procenta a dolů zamířila po několika úspěšnějších dnech i pražská burza. Své ztráty postupně zvyšovala a nakonec uzavřela o 11,77 procenta níže než včera. Západoevropské trhy vstoupily do obchodování zhruba čtyřprocentním oslabením, po špatných zprávách o stavu britské ekonomiky ale ještě přibrzdili a skončily v mínusu kolem 7 procent.

Praha září červení

Červená čísla odshora až dolů - tak dnes vypadal pražský SPAD, který sdružuje nejlepší akcie trhu. Největší ztráty zaznamenaly cenné papíry mediální skupiny CME. Po oslabení téměř o čtvrtinu se s nimi dokonce přestalo obchodovat. Na paty jim šlapala NWR, která skončila o 17,39 procenta níže. Nevedlo se ani akciím developerské firmy ORCO, jako o život padaly také finanční tituly. 

„Dno stále ještě nevidíme. Panika je příliš velká na to, aby se pokles akcií již zastavil. Jinými slovy, čas nakupovat podhodnocené akcie podle našeho soudu ještě zdaleka nenastal,“ radí nejen českým investorům analytička a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Evropské trhy sráží spekulace o tom, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nebude i přes očekávané snížení těžby schopná zabránit poklesu cen strategické suroviny. Další negativní správou je posilování dolaru, které prodražuje komodity. K optimismu nepřispívá ani soukromý sektor. Firmy se několik posledních dní předhánějí ve zhoršování výhledu hospodaření pro čtvrté čtvrtletí.

Ruské burzy raději zavřely

Oba hlavní ruské akciové trhy dnes masivní výprodej donutil k přerušení obchodování. Burza MICEX, která je z obou trhů dominantní, přerušila na hodinu obchodování krátce po poledni tamního času. Rozhodnutí předcházel propad hlavního indexu asi o 7,5 procenta. Burza RTS, kde se obchoduje v dolarech, se k podobnému kroku rozhodla poté, co klesla o 7,3 procenta.

Japonský akciový pád

Japonské akcie postihl výprodej kvůli obavám z recese a posilování jenu, který vůči dolaru vystoupal na třináctileté maximum, vzhledem k euru byl nejsilnější za posledních šest let. Jen povzbuzují zejména obavy japonských investorů, které donutily problémy rozvíjejících se trhů omezit investice v zahraničí a převést je na domácí měnu.

„Investoři mají pořád obavy z rostoucí nejistoty ohledně stavu globální ekonomiky,“ míní hlavní analytik makléřské společnosti Shinko Securities Jutaka Miura.