Lidé po celém světě chtějí pít stále více kávy, bude jí ale dostatek?

Praha/Salvador - Světová spotřeba kávy letos vzroste zhruba o dvě procenta na 125 milionů šedesátikilogramových žoků. Zatímco v Evropě se bude zvyšovat v jednotkách procent, tahounem růstu bude především Asie. Celkově by tam mohli lidé vypít až o 15 procent kávy více. Sklady pěstitelů ale zejí prázdnotou a vyvstává otázka, zda do budoucna produkce kávy pokryje poptávku po ní.

Růst obliby černého aromatického nápoje by se neměl zastavit ani v dalších letech. „Do roku 2015 by se mohla spotřeba vyšplhat až na 150 milionů žoků,“ předpověděl šéf Mezinárodní organizace kávy Néstor Osorio.

Ve skladech není ani zrnko, bude ale líp

Sklady producentů kávy nyní zejí prázdnotou. V loňském pěstitelském roce, který skončil v září, se sklidilo jen 119 milionů žoků. A trh se toho bál. Začátkem března se cena termínovaného kontraktu na kávu Robusta, která obsahuje více kofeinu a je méně aromatická než Arabica, vyšplhala na 2815 dolarů za tunu. Ocitla se tak nejvýše za více než 12 let.

S prvními odhady produkce na letošní pěstitelský rok, které hovoří o sklizni ve výši 128 milionů žoků, se ale začal strach z trhu vytrácet a káva začala zlevňovat. Robusta se dnes prodává kolem 1740 dolarů za tunu.

Káva voní častěji i v Česku

Stejně jako ve světě roste spotřeba kávy i v Česku. Loni jí Češi vypili o 2,4 procenta více, na jednoho obyvatele tak připadalo za rok 379 šálků. Káva je v ČR dokonce populárnější než čaj, Češi jí vypijí osmkrát více.

Zatímco v uplynulých dekádách, byli Češi spíše lhostejní k tomu, co pijí, v poslední době si stále více potrpí na kvalitu kávy. „Náročnost konzumentů stoupá. V předchozích letech se pil hlavně turek, loni na konci roku byl zlom v prodeji kvalitníkávy a v poptávce po přístrojích na přípravu espressa,“ popsal trend domunující tuzemskému trhu Libor Konečný ze společnosti PRIMAcafé.

Češi si pořizují především levnější „pressovače“, obvykle jsou za ně ochotni utratit 3000 až 5000 korun. Začíná se ale objevovat už i skupina movitější klientely, která neváhá za přístroj na přípravu lahodného nápoje utratit 10 tisíc až 20 tisíc korun.

Na Zemi existuje asi 60 druhů kávy. Pro komerční účely se ale pěstují pouze dva - Robusta a Arabica. Robusta obsahuje třikrát více kofeinu než Arabica, na druhou stranu je ale méně aromatická. Pěstuje se převážně ve Vietnamu, Brazílii a Indonésii. Arabica roste převážně ve větších nadmořských výškách a vyžaduje intenzivnější péči. Kromě Brazílie můžeme plantáže osázené tímto druhem najít například v Kolumbii, Etiopii, Mexiku, Indii, ale i střední Evropě. Češi dávají pro výrazné aroma přednost Arabice.

  • Sklizeň kávy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/487/48603.jpg
  • Kávová zrna autor: http://www.novyvek.cz, zdroj: http://www.novyvek.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/331/33093.jpg