Pátek znamenal chaos na forexových trzích

Praha/Varšava/Londýn - Obchodování s českou korunou dnes bylo velmi rozkolísané. Dopoledne koruna umazala velkou část zisků, po obědě se ale vrátila ke čtvrtečním hodnotám kolem 24,80 koruny za euro. Oslabovala i proti dolaru. Ten zažívá bohaté dny, spolu s japonským jenem jede na "vítězné" vlně. Naopak k propadajícímu se forintu se přidal polský zlotý. Středoevropský měnový trh je ve velkém stresu a je otázkou, zda s sebou stáhne i korunu.

Všem měnám bylo společné, že kurz dokázaly rozhýbat i relativně malé objemy transakcí. „Něco takového finanční trhy nepamatují. Finanční krize již přinesla hodně překvapivých zvratů. Ale to, co jsme během uplynulých 24 hodin mohli vidět na devizových trzích, vyrazilo dech všem. Trhy pohltil chaos,“ uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Dolar k euru opět posílil. Zatímco ráno se ještě obchodoval za 1,300 USD/EUR, odpoledne to bylo 1,250 USD/EUR. Tak silný byl naposledy zhruba před dvěma roky. „Zatím to tedy vypadá, že tak dlouho, jak bude panika narůstat, bude také dolar posilovat,“ dodala Šichtařová.

Euro dnes prudce oslabilo kvůli obavám ohledně pohledávek evropských bank v některých rozvíjejících se zemích, například Maďarsku a Ukrajině, jež by se mohly dostat do vážných finančních potíží.

V Polsku se prodává, politici volají po euru

Napětí začalo eskalovat i v Polsku a citelně to poznal polský zlotý. Ten se propadá na 1,5leté dno (4,00 PLN/EUR). Oslabení bude podle analytičky Šichtařové zřejmě pokračovat. Souhlasí s ní i investoři na polském trhu. Indexy na varšavské burze jsou nejnižší za posledních pět let a zlotý nejlevnější od roku 2006. Bankám už prý chybí švýcarské franky. Investoři se zbavují polských akcií a obligací.

„To jsou nejhorší dny varšavské burzy. Nepomáhá už nic. Nastal panický výprodej všeho, co se dá.“

analytik Tomasz Binkiewicz

Polská vláda proto chce přesvědčit opozici, aby souhlasila s tím, že Polsko přijme od roku 2012 společnou evropskou měnu.

Aby Polsko předešlo podobným krizím v budoucnosti, mělo by podle vlády co nejrychleji vstoupit do eurozóny. Vládnoucí liberální Občanská platforma navrhuje, aby se eurem v Polsku začalo platit od 1. ledna 2012. Proti je největší opoziční strana konzervativní Právo a spravedlnost a prezident.