Porsche chce zvýšit podíl ve VW na 75 procent

Frankfurt - Německý výrobce sportovních vozů Porsche pokračuje ve svém záměru ovládnout největší evropskou automobilku Volkswagen, která vlastní také českou Škodu Auto. Vedení Porsche dnes oznámilo, že na příští rok plánuje zvýšení podílu v koncernu VW nad 75 procent, čímž by získala kontrolu nad jejími finančními toky.

Stuttgartská automobilka již přímo a nepřímo kontroluje 74,1 procenta cenných papírů Volkswagenu. Přímo v jejím portfoliu je sice jen 42,6 procenta běžných akcií Volkswagenu s hlasovacími právy, navíc má však dalších 31,5 procenta nepřímo a bez hlasovacích práv.

Cílem je dostat se v roce 2009 na 75 procent, pokud to ekonomické podmínky dovolí, a připravit si cestu k dohodě o dominanci," uvedla Porsche. K tomu je podle německých zákonů nutné, aby na valné hromadě měla firma nejméně 75 procent akcií VW.

Porsche se netají svým záměrem na ovládnutí největšího evropského výrobce osobních aut. Obě společnosti již déle spolupracují a společně například vyrábějí vozy Porsche Cayenne a VW Touareg.

Na seznamu akcionářů je stuttgarská automobilka od roku 2005. Zlom však nastal letos v červenci, kdy Evropská komise schválila jeho plán na ovládnutí VW. Minulý měsíc Porsche zvýšila podíl ve Volkswagenu na více než 35 procent, a získala tak nad Volkswagenem faktickou kontrolu, protože si zajistila většinu na valné hromadě akcionářů.

Porsche
Zdroj: ČT24