Pražská burza vzrostla po dni volna nejvíce ve své historii

Praha - Světové akcie dnes nastartovaly k silnému růstu. Investoři ve velkém nakupují levné cenné papíry, protože jejich kurzy jsou po sérii poklesů na nejnižších úrovních za několik let. Trhy podpořila taky naděje na další snížení úrokových sazeb ve Spojených státech. Stranou nezůstala ani burza v Praze, po úterním svátečním volnu dnes index PX zaznamenal nejsilnější růst své historie, a to o velikosti 13,16 procenta.

Zatímco v pondělí hlavní index PX pražské burzy kvůli globální krizi a propadům vyspělých akciových trhů klesl až na nejnižší hodnotu od ledna 2004, dnes ráno po dni volna nastoupil prudký růst. Už krátce před polednem si PX připisoval 9,87 procenta a s výjimkou akcií mediální společnosti CETV a textilního výrobce Pegas posilovaly všechny obchodované tituly.

Nakonec index PX zakončil na 791,9 bodů, v pondělí se přitom dostal pod 700bodovou hranici. Dnes nejvíce posilovaly energetické tituly ČEZ a Unipetrol, oba zaznamenaly růst vysoko nad 20 procent. Dvojciferný růst zaznamenaly i akcie Komerční banky, NWR a společnosti Telefónica O2. Výjimku na jinak rostoucím trhu představovala jen společnost CETV, jejíž akcie klesly o více než 12 procent. Mírný pokles postihl i akcie ECM.

„Ani tentokrát se však nedomníváme, že se jedná o začátek nového trendu. Mnoho hráčů se podle nás jen veze na vlně, kterou je připraveno bleskově opustit,“ krotí optimismus analytik NextFinance Vladimír Pikora.

Dobrá nálada panuje i ve světě 

Kromě německého se dařilo také všem západoevropským trhům. Panevropský index FTSEurofirst 300 podle neoficiálních údajů stoupl o 6,9 procenta na 891,48 bodu. Optimismus investorů pohánělo hlavně obecně očekávané rozhodnutí amerického Federálního rezervního systému (Fed) o snížení úrokových sazeb ze současných 1,5 procenta.

Korekci úrokových sazeb očekávají také v Japonsku, z čehož těží největší asijský akciový trh. Hlavní index tokijské burzy Nikkei stoupl o 7,7 procenta na 8211,90 bodu. Navázal tak na úterní nárůst o 6,4 procenta.

Analytik Kazuhiro Takahaši z makléřské společnosti Daiwa Securities SMBC nicméně upozornil, že samotné snížení sazeb není pro investory dostatečným důvodem k tomu, aby v nákupech akcií pokračovali. „I když japonská centrální banka sníží sazby, nezlepší se tím základní ekonomické faktory,“
dodal.