EU chce pomoci nezaměstnaným a povolit státům vyšší schodky

Brusel - Evropská komise chystá pomoc lidem, kteří přišli o práci v důsledku hospodářské a finanční krize. Podle jejího předsedy Josého Manuela Barrosy by k tomuto účelu mohla využít peníze z evropského sociálního fondu. Komise ale navíc uvolňuje i striktní pravidla pro hospodaření jednotlivých členů unie. Pokud budou překonávat překážky, které jim do cesty krize položí, nebudou muset dodržovat tříprocentní hranici deficitů veřejných financí v poměru k hrubému domácímu produktu.

Jakou bude mít pomoc nezaměstnaným podobu, zatím komise nestanovila. Jasno by mělo být koncem listopadu. „Přesně 26. listopadu přijdeme s uceleným plánem obnovy Evropské unie, který bude založen na rámci, který jsme dnes odsouhlasili,“ prozradil Barroso.


Nejpravděpodobnější je, že unie použije na pomoc čerstvým nezaměstnaným takzvaný globalizační fond, který se svým zaměřením nevíce blíží stanovenému účelu. Prostředky, které v něm jsou uloženy, by ale nemusely stačit. Pro rozpočtové období 2007 až 2013 má fond k dispozici 3,5 miliardy eur (zhruba 84 miliard korun). Podle odhadu Mezinárodní organizace práce o místa v důsledku finanční krize přijde nejméně 20 milionů lidí.

Státy EU dostaly zelenou ke zvyšování deficitů

Evropská unie ale nechce zůstat při překonávání následků krize zdaleka sama. Větší manévrovací prostor se komise rozhodla poskytnout i jednotlivým členským zemím, zejména těm, které jsou členy eurozóny. Připustila totiž možnost porušení maastrichtského kritéria týkajícího se deficitu veřejných financí.

Pokud budou chtít členové EU zabránit zpomalení hospodářského růstu vyvolanému krizí na globálních finančních trzích, budou moci mít vyšší schodek veřejných financí, než jsou stanovená tři procenta hrubého domácího produktu. „Nový pakt přece vyzývá k šetření v dobrých časech a k větší flexibilitě v dobách nelehkých. A v těch se právě teď nacházíme,“ řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Joaquín Almunia.

EU nabízí pomoc všem členům EU, nejen Maďarsku

Barroso dnes rovněž zdůraznil, že je unie připravena pomoci i dalším členským zemím, nejen Maďarsku, se kterým se již na poskytnutí pomoci dohodla. Za tímto účelem, chce navýšit i prostředky krizového fondu. „Je nám všem jasné, že nynějších daný strop fondu ve výši 12 miliard eur za současných výjimečných okolností nemusí stačit,“ podtrhla mluvčí Evropské komise Amelie Torresová. Nový limit fondu by měl činit 25 miliard eur a komise již pracuje na nařízení, které by jeho zvýšení umožnilo.