Rakouská Erste Bank dostane státní injekci

Vídeň - Skupina bank požívajících státní pomoc v souvislosti s finanční krizí se rozroste o nového člena. Stane se jím rakouská Erste Bank, která vlastní také Českou spořitelnu. Přestože Erste světová krize bezprostředně neohrožuje, rozhodla rakouská vláda o poskytnutí injekce 2,7 miliardy eur na zvýšení kapitálu banky. Ta by měla jednomu z nejvýznamnějších hráčů na evropském bankovním trhu pomoci přestát současné turbolence.

Rakouský stát vloží peníze do takzvaných podílových certifikátů. Nezíská tak v bance hlasovací právo a intervence nebude mít vliv ani na podíly akcionářů. Erste Bank se přidává k ostatním evropským bankám, které v době světové finanční krize podržel stát. Na rozdíl od státních intervencí, které byly v uplynulých týdnech vidět například v Belgii při záchraně banky Fortis a v několika případech také ve Velké Británii, však rakouské Erste krach bezprostředně nehrozil.


„Od začátku roku Erste Bank od čistého zisku odepsala v uvozovkách pouze 66 milionů euro, což ve srovnávání s miliardami, které odepisovaly jiné ústavy je opravdu minimální částka,“ zdůrazňuje analytik společnosti Atlantik Milan Vaníček.

Představitelé skupiny Erste Bank neoznačují peníze, které získají od vlády jako pomoc, ale jako dobrý obchod. Stát z nich získá osmiprocentní úroky a banka se také zavázala k poskytnutí šestimiliardového úvěru pro rakouské firmy.

Boj s krizí v Rakousku

Erste Bank není jediná, komu rakouský stát podává pomocnou ruku. Tamní vláda nedávno rozhodla o uvolnění záchranného balíčku pro finanční instituce ve výši až 100 miliard eur. Přestože se původně zdálo, že tyto peníze zůstanou z větší části nevyužity a budou sloužit spíše jen jako uklidňující rezerva, poslední vývoj tento předpoklad vyvrací.

Problémy Deutsche Bank 

Zatímco Erste Bank ochránila před vážnějšími dopady světové finanční krize konzervativní povaha jejích obchodů, největší německý ústav Deutsche Bank ji začíná díky množství špatných investic pociťovat naplno. Její zisk se ve třetím čtvrtletí zřítil o 74 procent na 414 milionů eur.

„Deutsche Bank je naropzdíl od středoevropských bank závislá na investičním bankovnictví, a právě z toho důvodu vykazuje daleko větší ztráty než některé banky ze střední a východní evropy,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.