Ekonomika bude pomalejší, příští rok si polepší jen o 3,7 procenta

Praha - Česká ekonomika poroste příští rok tempem 3,7 procenta, vyplývá to z upravené prognózy ministerstva financí. Ještě v červnu přitom ministerstvo počítalo s růstem 4,8 procenta a podle těchto předpokladů sestavovalo i rozpočet. Snížení ekonomického výhledu si poté vyžádaly otřesy na světových trzích a nastupující recese v zemích eurozóny. Hospodářský útlum by měl být v Česku patrný ještě letos. Hrubý domácí produkt si podle ministerstva za rok 2008 připíše jen 4,4 procenta - o 0,2 procentního bodu méně, než původně předpokládalo.

Právě původní odhady růstu ekonomiky se staly terčem kritiky ze strany opozice i ekonomů při schvalování rozpočtu na příští rok. Ten počítá se schodkem 38,1 miliardy korun. Analýzy ministerstva zatím podle ministra financí Miroslava Kalouska předpokládají kvůli ochlazení ekonomiky propad příjmů rozpočtu o deset až 12 miliard korun.


Ministr proto počítá s tím, že by ministerstva peníze na určitou část plánovaných výdajů dostala příští rok jen v případě, pokud by se příjmy rozpočtu vyvíjely příznivě; rozpočet kvůli změně odhadů měnit nehodlá. Případná opatření by se neměla podle Kalouska dotknout výše deficitu. „Důležité je mít zafixované příjmy a výdaje. Nikdo z nás neví jak bude situace vypadat na přelomu roku,“ vysvětluje Kalousek.

Kvůli nereálným růstovým výhledům kritizovali rozpočet opoziční poslanci i rebelující zástupci koalice. Stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka tvrdí, že nemá smysl schvalovat rozpočet, jehož příjmová ani výdajová strana se příští rok nenaplní. Bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý dodává, že osobně více důvěřuje prognóze centrální banky, na kterou si musíme počkat do příštího týdne.

Česká národní banka před měsícem předpovídala růst do 3,6 procenta. Její viceguvernér Mojmír Hampl dnes v pořadu Ekonomika ČT24 prohlásil, že nové faktory, které od té doby vyšly najevo, jsou pouze negativní.

Ekonomika může být ještě pomalejší 

Analytici poukazují na to, že ani revidovaná prognóza ministerstva by se nemusela naplnit. Podle Miroslava Ševčíka z Liberálního institutu by si mohl HDP příští rok připsat dokonce méně než dvě procenta a pokud navíc nedojde k oživení v zahraničí, mohla by ekonomika růst pomaleji než o jedno procento.

Zpomalení tempa růstu české ekonomiky pocítí lidé v růstu nezaměstnanosti. „Pokud hospodářství zpomaluje, vytváří méně pracovních míst a nezaměstnanost stoupá,“ vysvětluje analytik Patria Finance David Marek. „Jediné pozitivum na zpomalování ekonomiky je to, že se zdražuje pomaleji. Inflace by tedy měla klesnout z letošních víc než šesti procent na zhruba tři procenta v příštím roce,“ dodal.

Návrh státního rozpočtu na rok 2009
Zdroj: ČT24/Patria Finance