Vláda chce škrtat v příspěvku na péči a sjednotit výběr daní

Praha - Vláda si dnes posvítila především na ekonomická témata. Do Poslanecké sněmovny poslala novelu zákona o sociálních službách, která má zabránit bezprecedentnímu růstu mandatorních sociálních výdajů. Připravila rovněž živnou půdu pro to, aby mohli od května příštího roku cizinci začít v Česku nabývat nemovitosti určené k bydlení, a shodla se také na prvních krůčcích projektu jednoho inkasního místa pro daně a státem vybíraná pojištění.

Jedním z klíčových témat dnešního jednání byla novela zákona o sociálních službách. Nový systém vyplácení přípěvků na péči, který funguje od ledna 2007, totiž není podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) dlouhodobě finančně udržitelný a potřebuje reformovat. „Na loňský rok byly rozpočtovány výše příspěvků na péči v objemu 8,9 miliardy korun, realita však byla, že na příspěvek na péči bylo vyplaceno více než 14 miliard korun a kvalifikovaný odhad na letošní rok je více než 19 miliard korun,“ vysvětlil Nečas.

Škrtat se podle něj bude zejména u příspěvku na péči prvního stupně. Ten je v současné době nadměrný a reálnou cenu péče dokonce převyšuje. Naopak by se měl zvýšit příspěvek 4. stupně, a to na 12 tisíc korun. Snadněji by na něj měly dosáhnout také děti mladší osmnácti let.

Projekt jednoho inkasního místa

Na pořad jednání kabinetu se dnes dostal také projekt jednoho inkasního místa pro daně a pojištění. Podle něj by měl stát převést jejich výběr ze současných pěti správců na jednoho. „Stát by měl na jednom místě vybírat přímé i nepřímé daně a sociální a zdravotní pojištění. Bude to obrovská úspora pro daňového poplatníka, který bude odevzdávat jediný odvod, na jedno místo a na jednom formuláři,“ vysvětlil záměr ministr financí Miroslav Kalousek.

Vláda se v této oblasti usnesla na tom, že je třeba v této otázce úzce kooperovat s opozicí. Změna totiž bude velice obsáhlá a nebude ji možné uskutečnit v rámci jednoho volebního období. Navázaním diskuse o tomto projektu kabinet pověřil Kalouska.

Vláda otevřela cizincům cestu k českým nemovitostem

Vláda se dnes rovněž zabývala novelou devizového zákona, která má umožnit nabývat cizincům v Česku nemovitosti určené k bydlení. V květnu příštího roku totiž končí pětileté přechodné období, které si ČR vyjednala pří svém vstupu do EU a po které nemohli občané jiné než české národnosti vlastnit nemovitosti. Novela připravuje živnou půdu pro to, aby měli cizinci včas v oblasti opatřování bydlení volné ruce.