Jablonex změní koncem roku majitele. Jaká je budoucnost sklářské legendy?

Jablonec nad Nisou - Jablonex Group, největší zaměstnavatel na Jablonecku, je na prodej a na konci roku zřejmě změní majitele. O koupi světově proslulého bižuterního a sklářského gigantu už projevilo zájem více než 20 investorů, do finálního výběru se dostali čtyři z nich. Správně vybraný nový vlastník má zastavit vlnu propouštění, která v podniku letos nastala. Důvodem prodeje však podle vedení firmy nejsou špatné hospodářské výsledky, nýbrž příliš složité vlastnické vztahy.

Na rozhodnutí o prodeji nemá žádný vliv ani úpadek sklářského odvětví, ani silná koruna, tvrdí vedení Jablonexu. Jablonex dosud ovládalo 19 akcionářů s rozdílnými pohledy na řízení firmy a rozhodovací proces byl podle tiskového mluvčího Jablonexu kvůli této vlastnické struktuře mnohem složitější.

Prodat společnost jednomu vlastníkovi je nyní podle akcionářů, mezi něž patří rakouské šperkařské impérium Swarovski, nejlepším řešením. Zájem už projevilo přes 20 investorů, do užšího výběru ale postoupili jen čtyři. Jejich jména skupina Jablonex, která před třemi lety vznikla fúzí několika větších firem na Jablonecku, úzkostlivě tají. Výsledek prodeje bude mít přitom velký dopad na celé Jablonecko, Jablonex je největším regionálním zaměstnavatelem.

Nový investor: pád, nebo záchrana? 

S příchodem nového investora jsou spojena velká rizika i značná očekávání. Panují obavy o to, aby Jablonex nekoupil někdo, kdo ho pak nechá padnout, aby se tak zbavil konkurence. Na druhou stranu by nový investor mohl zastavit současnou vlnu propouštění, od začátku roku již firmu muselo opustit přes 300 lidí.

Tržby společnosti letos zřejmě z loňských 2,2 miliardy korun poklesnou pod 2 miliardy. Hospodářské výsledky za pololetí firma nezveřejnila, protože by údajně byly kvůli probíhající restrukturalizaci zavádějící.

O budoucím majiteli firmy, na níž závisí budoucnost dvou tisíců zaměstnanců a mnoha drobných podnikatelů, má být jasno do konce prosince. Výši ceny přitom vedení společnosti zatím odmítá komentovat.