Rusko chudne kvůli krizi, která podle vlády neexistuje

Moskva - Finanční krize dopadá i na státy, které se ještě donedávna chlubili stabilitou svých ekonomika. Rusko po dlouhá léta disponovalo velkou finanční hotovostí z prodeje ropy a plynu i dvěma obrovskými stabilizačními fondy v hodnotě přes 500 miliard dolarů. Nyní chudnou obyčejní Rusové i bohatí oligarchové, ruská vláda ovšem existenci krize stále popírá a zakazuje médiím o ní informovat.

Majetek nejbohatšího Rusa Olega Děripasky se až donedávna oceňoval na 28 miliard dolarů, finanční krize ho však připravila o polovinu této hodnoty. Podle ruského vydání časopisu Forbes není Děripaska mezi východními boháči žádnou výjimkou.

Maxim Kašulinskij, šéfredaktor časopisu Forbes:

„Společnosti některých oligarchů ztratily 60, 70, jiné dokonce i 95 procent hodnoty."


Ruská vláda se snaží s krizí bojovat: Snižuje daně, půjčuje peníze a chlubí se velkými finančními rezervami. Podle ministra financí Alexeje Kudrina poslouží dva velké stabilizační fondy jako bezpečný polštář proti jakékoli krizi.

Vládní strategie má i další specifika. Státní kanály mají zakázány používat slova „krize„ „kolaps“ nebo „propad", finanční krize totiž oficiálně v Rusku neexistuje. Nic na vládní doktríně nemění ani fakt, že se burza navzdory obrovským finančním injekcím nestabilizuje, Rusko je totiž na krizí postižené globální trhy úzce napojené.