Podnikům ulehčí dopady krize více peněz z eurofondů

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu uvolní v příštím roce přes 16 miliard korun na podporu středních firem, je to skoro 8 miliard víc oproti původnímu plánu. Zrychlením čerpání peněz ze strukturálních fondů Evropské unie chce ministerstvo usnadnit situaci firmám, které nyní mají problém získat bankovní úvěr. Podnikatelé si ale stěžují, že formuláře pro získání peněz jsou příliš složité, podporu tak získá jen malá část žadatelů.

Říman: Pomůžeme ve chvíli, kdy je těžké získat úvěr

Ministerstvo průmyslu a obchodu uvolní v příštím roce pro malé a střední podniky z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) 16,3 miliardy Kč místo původně plánovaných 9,5 miliardy korun.

„Zejména malí a střední podnikatelé za současné situace ve finančnictví přece jen dosáhnou na úvěrové peníze hůře, než doposud byli zvyklí, takže jim chceme vyjít vstříc,“ ospravedlnil navýšení prostředků ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. „Výrazné posílení financování firemních projektů z evropských fondů je jedním z mála způsobů, jak může stát ekonomicky podpořit malé a střední podniky při udržení rozpočtové kázně,“ dodal Říman.

Danda: Dosáhnout na peníze je složité

Řada podnikatelů si ale stěžuje, že dostat peníze od ministerstva je příliš složité. Vadí jim hlavně přísná administrativa. „Z našeho sdružení podali žádost tři podnikatelé a všem jim byla zamítnuta, prý pro formální nedostatky, ale já mohu zaručit, že tam žádné nebyly,“ zlobí se předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR Bedřich Danda.

Za složitost předpisů ale prý může samotná unie.  „Administrace je nastavena strojově přesně, chyby jsou například v tom, že žadatel uvede Žatecká 8 a v rejstříku má Žatecká 8/232 a jen tak je to špatně napsaná žádost,“ vysvětluje ředitel sekce strukturálních fondů MPO Miroslav Elfmark.

Komu kolik

Od začátku programu na podporu podnikání od roku 2007 vyhlásilo ministerstvo výzvy za víc než 30 miliard korun. Očekává, že do konce projektu za pět let bude vyčerpán.

V příštím roce budou posíleny rozpočty programů Start na 250 milionů korun, Progres a Záruka na 850 milionů Kč a ICT v podnicích na 500 milionů Kč. Více peněz také půjde na program Potenciál, jehož rozpočet bude navýšen na 420 milionů Kč, Spolupráce (1,25 miliardy Kč), Prosperita (dvě miliardy Kč) a Školící střediska (700 milionů Kč). Ještě letos MPO posílí programy Školící střediska, ICT, Inovace a Záruka o celkem 4,1 miliardy Kč.