Obama vydělal Čechům miliony

Praha - Americké prezidentské volby hýbou celým světem a pohnuly i českými sázkaři. Málokterý ze zarytých fanoušků "placeného tipování" si nechal skvělou příležitost ujít. Na vítězství Baracka Obamy vsadily desetitisíce z nich v součtu miliony korun. Teď se těší z tučných výher. Jeden sázkař z Prahy si například přišel na 315 tisíc korun, když vsadil na úspěch demokratického kandidáta 166 tisíc v kurzu 1,9:1.

Češi byli ve svých tipech velmi úspěšní. 99 procent lidí, kteří si na vítěze amerických voleb vsadili u jedničky na českém trhu sázkových kanceláří - Tipsportu - předpokládalo, že vyhraje Obama. „Všechno jsme prohráli,“ shrnul mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek. Společnost na výhrách rozdělila mezi zhruba 45 tisíc lidí, kteří si vsadili více než dva miliony korun, asi tři miliony Kč.


Klienti společnosti Fortuna vsadili na Obamu asi 2,5 milionu korun a na jeho republikánského soka Johna McCaina kolem dvou milionů korun. „Fortuna celkem přijala na prezidentské volby zhruba 5000 sázek a na výhrách pak vyplatila klientům o půl milionu korun více, než kolik bylo přijato,“ uvedl mluvčí Fortuny Tomáš Bahník.

Fortuna přijala i zmíněnou rekordní sázku na Obamu. Ještě vyšší sumu ovšem někdo podal na nakonec poraženého McCaina. „Jeden optimista neudělal dobře, věřil McCainovi a vsadil na něj 600 tisíc korun,“ doplnil Bahník.

Triumf Obamy nebyl překvapením ani u firmy Sazka, která přijala na tohoto demokratického kandidáta téměř tři čtvrtiny vsazených peněz. Jak ale připomněl mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund, zpočátku byl duel Obama - McCain u bookmakerů vyrovnaný.

V závěru volební kampaně byla už ale Obamova převaha jasná. Lidé, kteří nechali své sázky až na poslední chvíli pár hodin před volbami, si mohli na Obamu vsadit jen v kurzu 1,1:1, což vsazenou tisícikorunu rozmnožilo o stokorunu. Kurzy na McCaina byly v poměru 4,85:1. Kdyby býval uspěl, získali by tak sázkaři až pětinásobek vkladu.