Ekonomika má růst jen 2,9procentním tempem

Praha - V pravidelné čtvrtletní prognóze České národní banky, která vhlíží do očekávané kondice domácí ekonomiky v roce 2009, odhadují analytici banky růst produktivity země ve výši 2,9 procent. Prognóza tak korigovala předchozí predikci, která hovořila o 3,6procentním růstu. Příznivější ekonomické klima v první polovině letošního roku znamenalo naopak korekci směrem nahoru. Centrální banka odhaduje až 4,5procentní růst, oproti původnímu o 4 desetiny nižšímu odhadu.

„Proti předchozí prognóze bude ekonomický růst výrazně nižší vlivem nižšího vývozu, investic a spotřeby domácností,“ uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma. V roce 2010 by měla ekonomika růst o 3,1 procenta.

Prognóza počítá s poklesem tržních úrokových sazeb a jejich následným mírným růstem na přelomu let 2009 a 2010, řekl guvernér. V souladu s prognózou se dnes čtyři z pěti přítomných členů bankovní rady rozhodli pro snížení úrokových sazeb o 0,75 procentních bodů. Odeznívající inflace a očekávané ochlazení ekonomiky v důsledku finanční krize by mělo být patrné i v příštím roce, což jsou přesně podmínky vhodné pro stimulaci ekonomiky nižší cenou peněz.

Inflace by modle bankovních úředníku měla plynule směřovat ke svému cíli. Ve třetím čtvrtletí 2009 by měla změna cenové hladiny klesnout na 2,3 procenta a v prvním čtvrtletí 2010 na dvě procenta, tedy na nový inflační cíl platný od roku 2010.

K dalšímu sledovanému ukazateli, směnnému kurzu koruny, guvernér uvedl, že si umí představit obě varianty, jak posílení, tak oslabení měny. Od nového roku nicméně banka začne ve své prognóze uvádět i výhled nominálního měnového kurzu koruny za euro.

Druhou respektovanou projekcí ekonomického výkonu země je prognóza ministerstva financí. V roce 2009 by hrubý domácí produkt měl podle odhadu vzrůst o 3,7 procenta.

Vyspělé ekonomiky čeká negativní růst poprvé od války

V prognózu pro vyspělé ekonomiky, kterou dnes publikoval Mezinárodní měnový fond (MMF), se počítá s poklesem ekonomického růstu pro rok 2009 o 0,25 procent. Stane se tak poprvé od druhé světové války, kdy produktivita světa statisticky klesne. MMF kvůli negativním očekáváním rovněž snížil projekci celosvětového růstu, ten revidoval pro příští rok na hodnotu 2,2 procenta.