Unie ladí společný postoj před summitem o krizi

Brusel - Hlavy států a vlád se dnes setkávají v hlavním městě Evropské unie na neformální schůzce, která má sloužit k ujasnění postojů jednotlivých státníků před plánovaným světovým summitem k finanční krizi 15. listopadu ve Washingtonu. Vycházet budou ze stanoviska finančních ministrů skupiny Ecofin, kteří už v pondělí upozornili na nutnost tolerance při plnění fiskálních kritérií vstříc finanční krizi. Ministři by měli pilovat detaily snahy přísněji regulovat globální trhy. S konkrétním návrhem přicházejí Francouzi.

Francie, předsednická země unie, přijíždí na summit s detailně rozpracovaným jedenácti bodovým scénářem, jak krizi efektivně čelit. Hlavním bodem návrhu je posílení dohledu nad finančními trhy. Podle francouzského návrhu je dosavadní systém nedostatečný, přestože dokázal účinně reagovat na finanční krizi. Regulační úřady v některých zemích například vůbec nesledují část hráčů na trhu, kteří přitom mají velký vliv na finanční stabilitu. Jde o agentury, které hodnotí úvěrová rizika.

Nedostatečná je podle Francie také koordinace mezinárodních standardů, například kapitálových požadavků na banky, či účetních standardů. Finanční trhy se prý také příliš zaměřují na krátkodobé stimuly. Týká se to například odměn pro manažery, které podněcují krátkodobé riskování, a ne dlouhodobější investiční strategie.

„Nevěřím, že se EU na konkrétnostech dohodne“

ministr financí ČR Miroslav Kalousek

Návrh francouzského předsednictví se ovšem ještě může měnit a jeho konečná verze bude známá až během dne. Summit by přitom neměl být žádným jednacím maratonem, jde totiž o mimořádnou schůzku, která má formu oběda. Samotné jednání tak může trvat jen pár hodin.

„Nevěřím, že je možné, aby se v pátek hlavy států dohodly na takto podrobném dokumentu. Věřím, že se dohodnou, ale na mnohem obecnějším rámci společného postupu, spíše na pravidlech budoucího procesu, než na nějaké konkrétní pozici,“ uvedl český ministr financí Miroslav Kalousek na úterním jednání ministrů financí EU, které se zabývalo přípravou summitu.

„Půjde o jakýsi brainstorming,“ myslí si ekonom Raiffeiesen Bank Pavel Mertlík. „Za zavřenými dveřmi si státníci neformálně vyjasní své postoje,“ popsal. Úkoly jsou podle Mertlíka dva: dozor nad finančními trhy a reforma mezinárodních institucí.

Během dne došlo ke zjednodušení dokumentu

Francouzi vědomi si nereálnosti vyjádření jednomyslné shody nad 11bodovým dokumentem nakonec svolili k jeho zjednodušení a osekali jej na pět hlavních priorit, které jak doufají sedmadvacítka podpoří, a se kterým pojedou na listopadový summit G20 do Washingtonu. Na něm by se měl objevit i Barrack Obama. Závaznosti dokumentu by si Francouzi přáli dostát po sto dnech nového amerického prezidenta ve funkci.