EU už ví, jak reformovat finanční systém

Brusel - Vrcholní lídři Evropské unie se dnes shodli na společném postupu, jenž by měl pomoci překonat finanční krizi a zabránit opakování podobného vývoje v budoucnosti. Společný postoj budou zástupci unie prezentovat na globálním summitu, který se uskuteční v půli listopadu ve Washingtonu. Zatím je známé jen to, že sedmadvacítka se dohodla na tom, že je nutná reforma Mezinárodního měnového fondu nebo boj proti daňovým rájům.

„Chceme změnit pravidla hry ve světě financí,“ zdůraznil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Dodal, že šéfové vlád se na dnešním setkání, na němž se na společné strategii domluvili, bavili například o způsobu boje s daňovými ráji.

O něco více prozradila německá kancléřka Angela Merkelová. Novinářům sdělila, že se šéfové zemí unie shodli na tom, že v jejich vzájemných vztazích, ani ve vztazích k dalším národům, není místo pro protekcionismus.

Evropská unie se shodla na tom, že sto dní po očekávaném washingtonském summitu by na papíře měly být konkrétní návrhy reforem. „Těch sto dní je důležitých hlavně proto, že v té době už bude v Bílém domě sedět nový americký prezident Barack Obama,“ vysvětluje zpravodajka ČT Eva Hrnčířová.

Přesnější detaily toho, na čem se evropské špičky dohodly, ale zatím nejsou známé. Jasno je jenom v tom, že členové EU nemají podnikat na zmírnění krize žádná riskantní opatření. Podle českého premiéra Mirka Topolánka je ale jinak mandát, se kterým pojede Sarkozy na jednání do Washingtonu, poměrně volný.

Společná evropská regulace zatím nebude

Nevoli celé řady zemí vyvolala diskuse o možném zřízení společného evropského regulátora finančních trhů. Ostře proti tomuto návrhu vystoupili zejména Švédové, kteří prohlásili, že s něčím takovým nejsou schopni souhlasit. Jednotný dohled nad všemi finančními trhy, ve všech teritoriích unie tedy nakonec nebude. Prim budou i nadále hrát národní regulátoři.

Očekávání washingtonského summitu

Evropská unie věří, že washingtonský summit, který proběhne 14. a 15. listopadu, přinese fundamentální změnu do fungování světových finančních trhů. „Já skutečně věřím, že zažijeme historický moment,“ popsal své očekávání od vrcholné světové schůzky šéf Evropské komise José Manuel Barroso.